Bulihangulat a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Már megint van egy nagy adag hangulatindikátor, ami az amerikai részvénypiac esésével riogat. Nem árt persze figyelmen kívül hagyni őket, ha tőzsdézünk, de lássuk be, korábban már jó sokszor vakra futottunk miattuk. 
Vágólapra másolva!

A ShortSideOfLong blog megint jó adag olyan hangulatindikátort felsorakoztat, amik az amerikai részvénypiac túlvett állapotára utalnak. Könnyen lehet, hogy rövid távon valóban lesz egy kisebb-nagyobb korrekció, mindenesetre az indikátorok sem tudják a tutit, érdemes fenntartásokkal kezelni őket.

Egyet emelnék ki, aminek a mozgása nagyon jól rávilágít majd arra, hogy miért is olyan nehezen használhatók a csodaindikátorok, mégpedig a 200 napos mozgóátlag feletti papírok arányát bemutatót. Ha a részvények nagy százalékban kerülnek a 200 napos mozgóátlaguk fölé, azt általában a piaci eufória jeleként értelmezhetjük, mégsem következett az elmúlt hónapokban esés, amikor a mutató a túlvett zónába került. Sőt, gyakorlatilag az indikátor tavaly év eleje óta küldi már a vészjelzéseket, a piacok meg rendületlenül emelkednek.

Az S&P 500 index és a 200 napos mozgóátlag feletti részvények aránya Forrás: ShortSideOfLong, Investor.hu

Bár őszintén szólva én magam is szeretem a hangulatindikátorokat figyelni, azért ez a példa is jól mutatja, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni őket. Hiába vbálik ugyanis túlvetté egy részvénypiac, az akár tartósabban is képes fennmaradni és nagy veszteségeket okozni, ha megpróbálunk szembe menni az árral.

Előbb-utóbb viszont a túlvettségnek korrigálódnia kell, az ugyanis mégis kiböki az ember szemét, hogy gyakorlatilag az amerikai szektorok mindegyike túlvett.

Forrás: Investor.hu