Franciaországban terjeszkedik a Carrefour

Carrefour napi grafikon (Párizs)
Vágólapra másolva!
Alig három év vált le a Carrefour áruházláncról a DIA névre keresztelt diszkontlánc, a franciák máris visszavásárolják az egykori leány francia üzletágát.
Vágólapra másolva!
  • A spanyol Distribuidora Internacional de Alimentacion, azaz a DIA diszkontlánc közleménye szerint egykori anyavállalata, a Carrefour 600 millió euró körüli összegért visszavásárolja francia egységeit. Az ügyletre azonban még a versenyhatóságnak és a munkavállalók érdekeit képviselő szervezeteknek is rá kell bólintaniuk.
  • A DIA korábban a Carrefour egyik egysége volt, de a franciák 2011-ben leválasztották, és bevezették a madridi tőzsdére. Tavaly mintegy 1,9 milliárd eurós forgalmat bonyolított le a DIA Franciaországban, ami a Carrefour globális értékesítésének 2,5 százalékát tette ki.
A DIA működési területei Forrás: DIA
  • A tranzakció révén a Carrefour közel 900 egységgel növekedhet hazai- és egyben első számú piacán, azaz Franciaországban. Nem ez az első komolyabb bevásárlása a Carrefournak idén, az év elején ugyanis mintegy 2 milliárd eurót költött francia, olasz és spanyol áruházak megvásárlása után.
  • Elsősorban a DIA részvényesei örültek a bejelentésnek, ugyanis közel 5 százalékos emelkedésben is járt már papírjuk a mai kereskedés során. Eközben a Carrefour kisebb hullámzást követően 0,2 százalékos csökkenést mutat.
Carrefour napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu