Ennyi volt a forinterősödés?

MNB, Magyar Nemzeti Bank logisztikai központja, bankjegy, pénz, forint, költségvetés
Vágólapra másolva!
Hat napnyi folyamatos gyengülést követően ma délelőtt erősödni tudott a forint az euró ellenében. A folyamat azonban korántsem bizonyult tartósnak, mivel az árfolyam kora délután ismét 312,2 fölé került.
Vágólapra másolva!

15:30 - Ennyi volt a forinterősödés?

Nem bizonyult tartósnak a forinterősödés, kora délután ugyanis ismét gyengülésnek lehetünk szemtanúi. Délig egészen jól tartotta magát a forint az euró ellenében, az árfolyam már 310,8-on is járt. Két órányi tétlenséget követően viszont ismét forintgyengülés vette kezdetét, aminek következtében mostanra 312,2-ig emelkedett az EURHUF.

Forrás: Investor.hu

10:10 - Merre tovább forint?

Habár rövid időre is, de reggel ismét benézett a forint a 312-es szint fölé az euróval szemben. Azóta viszont erősödni tud a hazai fizetőeszköz, már 311 közelében is járt az árfolyam.

A tegnapi jelentős gyengülésben fontos szerepet játszhetott az Európai Bizottság friss jelentése is, amiből kiderült, hogy 2015 tavaszán akár ismét túlzottdeficit-eljárás alá kerülhet hazánk.

Az elmúlt egy hétre visszatekintve így korántsem tudott acélos teljesítményt felmutatni a forint, az európai fejlődői piaci devizák közül csak az orosz rubel teljesített gyengébben az euró ellenében. Igaz, a két deviza teljesítménye nem sokban tért el egymástól.

Forrás: Investor.hu

Nagy kérdés azonban, hogy merre folytathatja az irányt a forint. Az EURHUF heti grafikonját vizsgálva könnynen előfordulhat, hogy az árfolyam március után ismét megpróbálhatja legyűrni a 315-ös szintet. Ez azonban, amint a grafikonon is látszik az elmúlt években igen komoly feladatnak tűnt. Ha mégis elesne a szint, akkor akár 320 fölé is benézhet az EURHUF. Erősödés esetén viszont egészen a 303-305-ös szintig komoly tér mutatkozik, itt azonban már markáns akadályok húzódnak.

A nap folyamán a nemzetközi piaci hangulat befolyásolhatja az irányt, így érdemes lehet a tengerentúlról érkező makroadatokr odafigyelni. Ugyanakkor a devizahiteles ügyben esetlegesen napvilágot látó újabb információk is beleszólhatnak még a forint árfolyamába.

EURHUF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu