Orosz embargó: a libák a nyakunkon maradhatnak

Vágólapra másolva!
Orosz üzletemberek szerint hazájuk differenciáltan fog embargót bevezetni az uniós országok ellen, annak függvényében, hogy azok milyen viszonyban vannak Oroszországgal. A Külügyminisztérium aggódik, hamarosan tárgyalni fog az unióval a szükséges válaszlépésekről. Halat alig, baromfit viszont sokat exportálunk Oroszországba.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány mai határozata a korábbi nyugati szankciókra hivatkozva egy évre teljes importtilalmat vezetett be egyes, az Európai Unió tagállamaiból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre. Ez a lépés hátrányosan érintheti a magyar termelőket és exportőröket is.

A halászatnak nem kell aggódnia

A magyar halászok és horgászok évente 12-15 ezer tonna édesvízi halat tenyésztenek, amelynek 20-25 százaléka megy a nemzetközi piacokra, legnagyobb része Romániába és a nyugat-európai országokba. A magyar halgazdaságok élő halat a nagy távolságok miatt nem exportálnak Oroszországba. A fagyasztott édesvízi halak kivitele sem számottevő, mivel a húsuk rosszul fagyasztható, kiolvasztás után nem felel meg az orosz elvárásoknak - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A libák a nyakunkon maradhatnak

A csirke exportja Oroszországba nem jelentős, viszont kacsát, libát és pulykát sokat viszünk ki - mondja Bárány László szakértő, a Baromfi Termék Tanács egykori elnöke. A magyar baromfitermékeknek a hazai, az uniós, és a külföldi piacokon is versenyezniük kell majd az Oroszországból kiszorult árukkal. A verseny kemény lesz, a magyar termékek esetenként hátrányba kerülhetnek.

Jóban kell lenni Putyinnal

Bárány László elmondta: éppen orosz vevőivel tárgyalt, amikor értesült az orosz korlátozó intézkedésekről. A nála tartózkodó orosz üzletemberek szerint az egyes államokkal szembeni tényleges embargós intézkedéseket az adott ország Oroszországgal szembeni megnyilvánulásai határozzák majd meg.

Dél-Amerika kerül helyzetbe

Az orosz üzletemberek arról is beszéltek, hogy az embargós intézkedések miatt kieső élelmiszerek egy részét Oroszország várhatóan Dél-Amerikából pótolja majd, ezért előreláthatólag például Brazília, Argentína és Chile vámmentességet fog kapni. A hiányzó áruk egy részét pedig Oroszország maga termeli majd meg, így például a csirkehús egy részét is.

A Külgazdasági minisztérium aggódik

"Az orosz kormány döntése negatívan hathat a prosperáló magyar-orosz kétoldalú gazdasági, illetve EU-orosz kapcsolatokra is" - írja a Külgazdasági minisztérium a közleményében. A tárca hamarosan egyeztetni fog az unióval a szükséges válaszlépésekről.