Vágólapra másolva!
Számos tényező hatására nagyobb mínuszok alakultak ki az európai tőzsdéken, ami a hazai börzén is érezteti hatását. A magyar blue-chipek kivétel nélkül a negatív tartományban mozognak, és különösen az OTP és a Magyar Telekom gyengélkedik. Ráadásul a forint is új két és féléves mélypontot ütött az euróval szemben. 
Vágólapra másolva!

Pocsék a hangulat az európai tőzsdéken, ami leginkább az alábbi tényezőkre vezethető vissza:

  • Egyre élesebb az orosz-ukrán konfliktus, az orosz hadsereg jelentősen növelte jelenlétét az ukrán határ közelében. Ezen túl Vlagyimir Putyin újabb ellenszankciók lehetőségével fenyegette meg a Nyugatot tegnap, válaszul az Oroszország elleni szankciókra. Ezek a szankciók már eddig is jelentős gazdasági károkat okoztak.
  • Tegnap újabb remek amerikai makroadatok láttak napvilágot, ami felerősítette azokat a spekulációkat, hogy a Fed a vártnál hamarabb kezdhet kamatemelésekbe. A befektetők ennek a feltörekvő piacokra gyakorolt negatív hatásaitól tartanak.
  • Az amerikai hozamok emelkednek, a dollár is erősödik, ami rontja a feltörekvő piacok vonzerejét.
  • Ezen túl a gyenge európai makroadatok is borzolják ma a kedélyeket. Németországból a vártnál gyengébb ipari statisztika látott napvilágot, míg a második negyedéves olasz GDP adat szerint 0,2 százlékos volt az olasz gazdasági visszaesése negyedéves alapon. Eszerint Olaszország ismét recesszióba csúszott vissza.

Ma 1-2,4 százalékos mínuszok alakultak ki eddig az európai tőzsdéken. A német DAX a mai esésével új, közel öthónapos mélypontot ütött, de a legtöbb részvényindex a múlt heti esésével együtt szintén több hónapos mélypontokon vagy azok közelében mozog. Különösen gyengék ma (is) a perifériapiacok, a spanyol IBEX 1,7 százalékot, az olasz FTSE/MIB 2,3 százalékot zuhant.

Forrás: Investor.hu

Ezek után a hazai piacon is mínuszok uralkodnak, a BUX már közel másfél százalékot esett, amivel az osztrák ATX mellett a leggyengébben teljesítő indexnek számít a régióban.

Forrás: Investor.hu

A BUX esésében nagy szerepet játszik a Magyar Telekom mélyrepülése. A telekompapír közel 5 százalékot zuhant délelőtt, és háromhetes mélypontra került az árfolyama. Dél körül kissé mérsékelni tudta veszteséget az MTel, és a 360 forintos szint közelée tért vissza.

A többi blue-chip közül az OTP 2,4 százalékos esésével letörte a 4000 forintos szintet, ami további esések előtt nyithatja meg a teret. A Mol egyelőre tegnapi záróértéke körül tartja magát, a Richter pedig tovább esik múlt heti gyenge gyorsjelentése óta, és 0,8 százalékot veszített ma értékéből. A kispapírok közül a Zwack továbbra is stagnál a gyorsjelentése után.

Forrás: Investor.hu

Ebben a hangulatban a forint is tovább gyengül, és már 316 fölött mozog az euróval szembeni árfolyama. Ez új két és féléves mélypontnak felel meg. A dollárral szemben a déli 236,7-es szint 2013 áprilisa óta nem látott forintmélység, a svájci frankkal szemben pedig szintén új két és féléves mélypontot ütött a forint (260,2). A forint gyengülésének okaival tegnapi cikkünkben is részletesen foglalkoztunk.

EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu