Csúsznak a First Solar bevételei

Vágólapra másolva!
Nem sikerült jól a First Solar előző negyedéve, a napelemeket gyártó vállalat bevételei ugyanis komoly csúszásban vannak.
Vágólapra másolva!

Az április-június időszakban a vállalat 544,4 millió dolláros bevételt ért el, miközben az elemzők 796 millió dollárra számítottak. Ez ráadásul nem csak a várt számokhoz képest jelent csalódást, de az egy évvel korábbi árbevételt is csak alig 4 százalékkal haladja meg, ami azért nem nagy durranás egy olyan cégtől, amitől a jövőben tekintélyes növekedést vár a piac.

A gyenge teljesítménynek persze azért van oka, nevezetesen az, hogy a társaság által várt bevételek a különféle projektek csúszása miatt idővel későbbre, így például a jelenlegi negyedévre csúszik. Ilyen projektnek számít a Dél-Kaliforniában épülő "Desert Sunlight" névre keresztelt 550 MW-os naperőmű is.

Ennek alapvetően két hatása van a pénzügy teljesítményre:

  • Az egyik, hogy a vártnál alacsonyabb második negyedéves bevételeken keresztül a számviteli nyereség is igen alacsony szintre, 4,5 millió dollárra csökkent. Részvényenként ez 4 centet jelent, miközben az elemzői várakozás 32 centes EPS-ről szól. Ez egyértelműen negatívum.
  • A másik viszont az, hogy az ezek az elmaradt bevételek a jelenlegi negyedévben várhatóan befolynak majd, így az éves eredményt vélhetően nem befolyásolják. Ezt támasztják alá a menedzsment kijelentései is, az éves EPS-várakozás pedig továbbra is 2,4-2,8 dollár körül alakulhat.
Forrás: First Solar, Investor.hu

Ezt segítheti az is, hogy az előző negyedévben 800 MW értékben kaptak megrendeléseket különböző naperőművekre, például a "Silver State South" 250 MW-os, vagy a "Macho Springs" 50 MW-os projektjét is beleszámítva.

Ben Kallo, a Robert Baird magyar felmenőkkel rendelkező elemzője szerint ez így alapvetően remek negyedévben számít, mivel a növekedés szempontjából fontos az kapacitások iránti rendelések alakulása. Az elemző továbbra is vételre ajánlja a papírokat.

Ezzel együtt az látható a jelenlegi negyedév alapján is, hogy a pénzáramlások esedékessége igen bizonytalan, ez pedig komoly kockázatot jelent a cég számára, mivel alapvetően kockázatosabbá teszi az üzletmenetet. A társaságnak így különféle költséges pénzügyi instrumentumokra lehet ugyanis szüksége ahhoz, hogy valamelyest fedezni tudja a kockázatot.

Vélhetően ezt árazhatták a befektetők is a gyorsjelentés után, miután a First Solar árfolyama ma nyitás előtt közel 5 százalékos mínuszt mutat. A várttól való jelentős elmaradás tehát önmagában nem fájó, viszont a kockázatok újraértelmezése lefelé nyomja az árfolyamot.

A részvény egyébként így 60,6 dollárnál nyithat, pont a 200 napos mozgóátlagnál. Technikailag ez igen fontos szint, ami ha ismét megfogja az árfolyamot (mint az előző héten), az akár visszatesztnek is minősülhet, és jó jelzésnek számítana. Az persze tény, ilyen piaci hangulatban nem árt az óvatosság.

A First Solar napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu