Vágólapra másolva!
Az alacsony kamatkörnyezet miatt a befektetési alap piac növekvő trendje a továbbiakban is folytatódni fog, az egyes alaptípusok között azonban átrendeződésre lehet számítani. A jegybanki kamatcsökkentési ciklus befejeztével a hazai kötvénypiacon nem várható jelentősebb hozamcsökkenés, sőt, a Fed készülődő kamatemelésének hatására akár hozamemelkedésre lehet számítani. Emellett az infláció növekedésével a reálkamatok is eltűnnek, így a befektetők hozamkeresése fokozódhat, és a kötvények és pénzpiaci befektetési felől erőteljesebben a vegyes és részvényalapok irányába mozdulhatnak” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb BAMOSZ adatok alapján augusztusban tovább növekedtek a befektetési alapokban elhelyezett megtakarítások, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy az elmúlt két évben összességében közel 5 százalékponttal csökkent az alapkamat, ezzel párhuzamosan pedig a betéti kamatok is.További csökkentésre ugyan már nem lehet számítani, ezzel együtt is alapvetően alacsony marad a kamatkörnyezet, ami a jövőben is a befektetési alap piac irányába fogja mozdítani a hazai megtakarítókat.

Így továbbra is arra számítunk, hogy a következő időszakban növekedni fog a befektetési alap piac. A kérdés az, hogy míg jelenleg a kötvény-, a vegyes és az abszolút hozamú alapokba áramlik leginkább a befektetők pénze, addig ez a tendencia a jövőben is így maradhat-e.

„Az egyértelmű, hogy ami miatt a kötvényalapok még mindig keresettek, az az MNB sorozatos kamatcsökkentésének hatására mérséklődő kötvényhozamok. Erre azonban a továbbiakban már nem lehet számítani. Így a hazai állampapír-hozamokat leginkább az fogja mozgatni, hogy a két nagy jegybank ellentétes politikája - a továbbra is lazító Európai Központi Bank és a szigorításra készülő Fed - közül melyik lesz nagyobb hatással a magyar papírokra.

Habár az EKB nemcsak földrajzilag, de gazdaságilag is közelebb van a magyar kötvénypiachoz, mégis úgy látjuk, hogy a Fed intézkedések alapvetően jóval nagyobb befolyással bírnak a világpiacra, így az amerikai jegybank tervezett kamatemelésének hatása meghatározóbb lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a kötvénypiacon hamarosan hozamemelkedésre lehet számítani” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Emellett azt is látni kell, hogy az infláció küszöbön álló emelkedésével a továbbra is alacsony kamatok mellett 2015 első félévében már negatív reálkamatokra lehet számítani a kevésbé kockázatos pénzpiaci és kötvény befektetéseknél. Ezért, habár az a tapasztalatunk, hogy a hazai megtakarítók kevésbé a reálkamatot, hanem inkább a nominális kamatot tekintik mérvadónak a befektetéseik kiválasztásánál, ez pedig már jó ideje alacsony, mégis a fent említett hatások miatt fokozódhat az elmozdulás a magasabb kamatlehetőséget nyújtó, ám valamivel kockázatosabb befektetések iránt” – tette hozzá Horváth István.

„Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben a kötvényalapok helyett inkább a vegyes alapok lehetnek izgalmasak a befektetők számára. Akik pedig hosszabb távra terveznek megtakarítást, azoknak a részvényalapokra érdemes fókuszálni, mivel hosszabb távon mérséklődnek a részvénypiac árfolyamkockázatok” – hangsúlyozta a befektetési szakember.