Csak februártól csökkennek a törlesztők

Harrach Péter; Rogán Antal Budapest, 2014. szeptember 12.
Rogán Antal, a Fidesz (b) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a két párt országgyűlési képviselőcsoportjainak közös évadnyitó frakcióüléséről a Képviselői Irodaházban 20
Budapest, 2014. szeptember 12. Rogán Antal, a Fidesz (b) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a két párt országgyűlési képviselőcsoportjainak közös évadnyitó frakcióüléséről a Képviselői Irodaházban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az elszámolási törvény a jegybankot hatalmazná fel, hogy rendeletet alkosson arról, milyen képletek alapján történjen meg a bankok ügyfelei felé az elszámolás. Rogán Antal szerint ezermilliárd forint környékén van az az összeg, amelyet a magyar bankrendszernek vissza kell fizetnie a családok számára. A kormány fenntartja a devizahitelek teljes forintosítására  vonatkozó szándékát, de erről még nem született döntés.
Vágólapra másolva!

A devizahiteles törlesztőrészletek jövő februártól, illetve - a pert indító bankok ügyfelei esetében - márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény nyomán. A törlesztőrészletek 25-30 százalékkal lehetnek kevesebbek - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP tapolcai évadnyitó frakcióülésének döntéseiről beszámolva.

Szeptember 24-én szavaznak a törvényről Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem lehet kamatot emelni

Az elszámolási törvény kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig - mondta a frakcióvezető, aki ismertette a bankok elszámoltatásának menetrendjét is. Eszerint pénteken nyújtják be a törvényjavaslatot a parlamentnek, amely szeptember 24-én szavaz róla. A 400 érintett pénzintézetnek minden deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot érint - 680 ezer a deviza- és 650 ezer pedig forintalapú hiteles.

Februárban és márciusban csökkenhet

Elsőként a devizahitelesek esetében számolnak el. A nem perelő bankoknak 2015. január 15-29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, a perelő pénzintézeteknek február 14-28. között. Előbbi devizahiteles ügyfeleknek februártól, utóbbiaknak márciustól csökkennek a törlesztőrészletei. A forinthiteleseknél 2015. január 5-12. közé esik majd a perindítás időszaka - mondta Rogán Antal.

Az MNB dönt majd a képletről

Az elszámolási törvény a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) hatalmazza fel arra, hogy rendeletet alkosson arról, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás - közölte Rogán Antal. Ez semmiképp sem jelent jót a bankoknak, hiszen az árfolyamrés elszámolásakor is a lehető legrosszabb feltételekkel határozta meg a jegybank az elszámolás módját. Valószínűsíthető, hogy ez lesz irányadó a kamatemelések esetén is. Szintén az MNB joga lesz, hogy minden egyes hitelszerződésnél és ügyfélnél ellenőrizze az elszámolást. A jegybank határoz majd az elszámolási formanyomtatványról is. Rogán Antal szerint ezermilliárd forint környékén van az az összeg, amelyet a magyar bankrendszernek vissza kell fizetnie a családok számára.

És a forinthitelesek?

A forinthiteleseknél a kifogásolt tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosítások ügyében 2015. január 5-12. közé esik majd a perindítás időszaka. A nem perelő bankoknak április 16-30. között, a perelőknek pedig augusztus 15-29. között kell elküldeniük az elszámolást a forinthiteles ügyfeleiknek - mondta Rogán Antal.

Lezárt szerződés után készpénz

A már lezárt szerződések esetében a banknak készpénzben kell elszámolnia, a fenti határidők betartásával. A 2009. július 26. előtt megszűnt hitelek esetében az elévülés miatt a pénzintézetnek nem kell elszámolnia.

Végtörlesztők és árfolyamgátasok

A banknak - az ügyfél kérésére - a végtörlesztőkkel is el kell számolnia, ezekben az esetekben azonban a végtörlesztéskor érvényesített kedvezmény mértékét a pénzintézet jogosult levonni. A végtörlesztők ezt jövő márciusban kezdeményezhetik a bankjuknál, amely novemberben köteles elszámolni. Az árfolyamgátba belépett ügyfeleknél szintén lesz elszámolás, de náluk az összeget először a gyűjtőszámláról kell levonni, és azt követően lehet a meglévő tőketartozást csökkenteni.

A forintosításról nincs döntés

A kormány fenntartja a devizahitelek teljes forintosítására vonatkozó szándékát, de erről döntés még nem született - mondta Rogán Antal.