Szállodát épít Giró-Szász András új cége

Giró-Szász András beszél EGYÉB TÁRGY Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS pulpitus sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY szóvivő TÁRGY Budapest, 2013. november 27.
Giró-Szász András kormányszóvivő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a kormány közö
Budapest, 2013. november 27. Giró-Szász András kormányszóvivő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a kormány közötti együttműködés eddigi eredményeiről és a jövőbeni tervekről tartott kormányszóvivői tájékoztatón az Országházban 2013. november 27-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, az Orbán-kabinet exszóvivője vagyonnyilatkozata szerint majdnem milliárdos. Vagyona legnagyobb része Strategopolis nevű cégéből származik, aminek az utóbbi években bőven kijutott a fideszes és állami megrendelésekből. Az államtitkár jelenleg sógora ingatlanos cégében társtulajdonos.
Vágólapra másolva!

Közzétette vagyonnyilatkozatát Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, az Orbán-kabinet exszóvivője. A dokumentum tanúsága szerint az államtitkár már majdnem milliárdos: régi cége, a Strategopolis Kft. után tartoznak neki 750 millió forinttal, van 140 millió forintnyi megtakarítása, egy jachtja, egy fél lakása a 9. kerületben és egy háza Palóznakon. Az államtitkár az Indexnek azt mondta, a 750 millió forintos követelés egyrészt a Strategoplisban való tulajdonrészének (amit nemrég adott el) az ára, másrészt még ki nem fizetett osztalék.

Ingatlanok adásvétele

A vagyonnyilatkozat tanúsága szerint Giró-Szász András 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Safe Port Project Kft-ben. A cégadatbázis alapján a 2014 júliusában alapított vállalat főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele, de ingatlankezelés és ingatlanügynöki tevékenység is szerepel a felsorolásban. A Safe Port ügyvezetője és másik tulajdonosa Serfőző Péter, Giró-Szász András sógora; a rokoni kapcsolatról az államtitkár még régebben beszélt a Népszabadságnak.

Giró-Szász Andrásnak 20 százaléka van sógora ingatlanos cégében Forrás: MTI/Soós Lajos

Nem közszereplő

Serfőző Péter neve a 2010-es belvárosi önkormányzati ingatlaneladások miatt vált ismertté. Próbáltuk megtudni Serfőző Pétertől, milyen céllal hozták létre a Safe Portot, az üzletembertől a következő választ kaptuk: "Én nem vagyok közszereplő, az általam irányított cégnek nincs semmilyen állami/költségvetési kapcsolata, piaci cég."

A Magyar Narancs 2013-ban írta meg, hogy Belváros-Lipótváros önkormányzata 2010-ben eladta az Ingatlanfejlesztő és Vagyonkezelő Zrt. nevű cégét, benne hét értékes ingatlannal. A vevő egy Luxemburgban bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozás volt. Az ingatlancég 2012-ben közvetve egy Seychelle-szigetekre bejegyzett cég birtokába került. Mindezen tulajdonosváltások közben az ingatlancég vezérigazgatójának személye nem változott: végig Serfőző Péter maradt. Aki egyébként a cégadatbázis szerint még számos pénzügyi tanácsadó és ingatlanos cégben tulajdonos.

Hoteltulajdonos lesz

A Safe Port egy Bilton nevű ingatlanforgalmazó cég mellett társtulajdonosa a Dorottya 8 Hotel Kft.-nek. Ez a cég a Napi.hu információi szerint egy 120 szobás, háromcsillagos szállodát fog építeni a Dorottya utcában. Az ingatlan, ahol a szállodát építik majd, korábban épp a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő Zrt. portfóliójába tartozott, aminek vezérigazgatója Serfőző Péter volt. Giró-Szász András az Indexnek megerősítette, a Safe Porton keresztül ő is hoteltulajdonos lesz, 10 százalékos részesedéssel.

Tanácsadóként kezdte

Giró-Szász András 2005 óta dolgozik be a Fidesznek mint politikai szakértő. Akkor a Századvég politikai elemző intézet ügyvezető igazgatójaként kérte fel a Fidesz, hogy segédkezzen 2006-os választási stratégiájuk megalkotásában. A választási vereség ellenére Giró-Szász András a következő években is kapott megrendeléseket a Fidesztől. Az időközben megalapított Strategopolis nevű tanácsadócégével Lázár Jánosnak is dolgozott, aki ekkor Hódmezővásárhely polgármestere volt. Ebben az időszakban dolgozott Almássy Kornél, az UD Zrt-ügyben gyanúba keveredett MDF-es képviselő tanácsadójaként is.

Giró-Szász András Lázár Jánosnak is dolgozott Fotó: Mudra László - Origo

Századvég Gazdaságkutató

2010 elején Giró-Szász András Heim Péterrel közösen újabb csoportot hozott létre Századvég Gazdaságkutató Zrt. néven. A csoport ekkoriban kerülhetett kapcsolatba üzleti viszonyokon keresztül Habony Árpáddal, Orbán Viktor személyes tanácsadójával. Habony Árpád ebben az időszakban az Adriatiq Islands Group nevű befektetési alapot vezette, amellyel a századvéges Szalay-Bobrovniczky Kristóf által vezetett Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő állt kapcsolatban.

Ugyanakkor hivatalosan semmilyen kapcsolat nem áll fenn a Századvég és Habony Árpád között.

Hivatalosan nincs kapcsolat Habony Árpád és Giró-Szász András közt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem közbeszerzés

Giró-Szász András pályája a 2010-es választások után meredeken ívelt felfelé: 2011 szeptemberében kormányszóvivőnek nevezték ki. Ekkor adta el részesedéseit cégeiben. Eközben az egyre inkább Századvég-konzorciumként emlegetett csoport (a Strategopolis, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Kiadó) is egymás után kapta a megrendeléseket a Fidesztől, illetve az államtól.

2011-ben a konzorcium nyerte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2014-ig szóló, 1,3 milliárd forint értékű tanácsadói pályázatát. 2014 elején újabb milliókat fizetett az állam a Századvég Gazdaságkutatónak és a Strategopolisnak tanulmányokért. A tenderek épphogy a 25 milliós értékhatár alatt maradtak, ezért azokat nem kellett nyilvánosan meghirdetni.

Jobban teljesít

A cégadatok szerint a Strategopolis egyre sikeresebb, adózott eredménye így alakult az elmúlt években:

Ezt az eredményt a cég osztalékként ki is fizette a tulajdonosoknak. Az állami megrendelések 2014-ben sem szűntek meg: a Strategopolis 2014 januárjától havi nettó 3,5 millió forintért bedolgozik az MTVA-nak. A feladatuk az, hogy válogassanak az MTI hírei közül, a kiválasztott híreket az MTVA aztán magánrádióknak értékesíti.