Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Olcsóbb az arany, de kevesen veszik

Aranyat és igazgyöngyöt keresett - mégis csak indiánokat vitt magával kult
Vágólapra másolva!
A világ aranypiacát mérséklődő kereslet, stagnáló kínálat és az előző évinél alacsonyabb átlagár jellemezte az idei első háromnegyed évben - mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az Arany Világtanács jelentése alapján.
Vágólapra másolva!

A cégvezető rámutatott: az előző évhez képest az idén megcsappant az arany iránti kereslet, annak ellenére, hogy a sárga nemesfém unciájához (1 uncia 31,1035 gramm) átlagban közel 12 százalékkal alacsonyabb áron lehetett hozzájutni 2014 első háromnegyed évében, mint 2013-ban.

17 százalékkal kisebb az érdeklődés

Az arany unciánkénti legalacsonyabb ára 1192 dollár, legmagasabb ára 1379 dollár volt ekkor. Az Arany Világtanács jelentése alapján az idei január-szeptember közötti 2963,5 tonnás összesített világméretű aranykereslet 5,6 százalékkal maradt el a tavalyi év első kilenc havi adatánál. A sárga fém iránti kereslet dollárban kifejezve közel 17 százalékkal volt mérsékeltebb az első kilenc hónapban.

Egyre csökken az arany ára, mégsem nő a kereslet iránta Forrás: Thinkstock

Továbbra is ékszerekből fogyott a legtöbb, összességében közel 1616 tonna, elsősorban Kínának és Indiának köszönhetően. Ezeket az országokat messze lemaradva követik az Egyesült Államok és a közel-keleti országok, valamint Olaszország és az Egyesült Királyság, amelyeknek az aranyékszer-forgalmát az Arany Világtanács Európából egyedüliként tartotta mérhetőnek. Az iparban is 4,5 százalékkal kevesebb, 296,5 tonna aranyat használtak fel. Ez a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint azzal magyarázható, hogy az elektronikai iparban, mindenekelőtt az áramkörgyártásban és a félvezetőiparban az aranyat egyre nagyobb mértékben helyettesítik alternatív alapanyagokkal.

A bankok felhalmoznak

A központi bankok is tizenötödik egymást követő hónapja több sárga nemesfémet vesznek, mint amennyit eladnak, az idén 335 tonnával növelték tartalékaikat, egyrészt az amerikai dollártól való függőségük mérséklésének céljából, másrészt a szűnni nem akaró geopolitikai feszültségek miatt – tette hozzá Juhász Gergely.

A Magyar Nemzeti Bank aranytartalékai az idén nem változtak, ez év október 31-én is 3,1 tonnát, aznapi árfolyamon 92 millió eurót tett ki, ami Magyarország 34,2 milliárd eurós nemzetközi tartalékának mindössze 0,27 százaléka. A zuhanó kereslettel szemben az arany globális kínálata gyakorlatilag stagnált, a 2014 első háromnegyed évi 3147,4 tonnás összmennyiség alig haladta meg a tavalyi év azonos időszakának 3144,9 tonnáját.

Az aranybányák 2340 tonnás idei össztermelése 6,5 százalékkal volt nagyobb az előző év január-szeptemberi mennyiségénél, az arany újrahasznosítása egy év alatt közel 15 százalékkal, 807 tonnára esett, ami 2007 óta nem látott alacsony szint. Ez egyrészt a csökkenő árfolyam miatt, másrészt pedig azért következett be, mert egyre kevesebb az eladásra kínált törtarany - vélte Juhász Gergely.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről