105 ezer forint lesz jövőre a minimálbér

Vágólapra másolva!
Jövőre 105 ezer forint lesz a minimálbér, a  garantált bérminimum összege 122 ezer forint, a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig  3-4 százalék. A jövő évi bérmegállapodást megállapodást a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel hétfőn.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a megállapodások alapján rövidesen konzultációt kezdenek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretei között a munka törvénykönyve eddigi tapasztalatairól, a szociális partnerek módosítási javaslatairól, a sztrájktörvény problematikus pontjairól, valamint a különösen nagymértékű fizikai, pszichikai terhelést okozó körülmények között dolgozók helyzetének javításáról.

A bérmegállapodásra reagálva az MSZP azt közölte: ők nettó 100 ezer forintos minimálbért javasolnak. Álláspontjuk szerint az adórendszer alapvető igazságtalansága a bérmegállapodás aláírásával sem oldódott fel: a legtöbb munkavállaló továbbra is kevesebbet visz haza, mint korábban. Hozzátették: az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta minden évben nőtt a különbség a minimálbér és a létminimum összege között, és a reálbérek vásárlóereje közel harmadával csökkent.