És akkor elszabadul a félelem december közepén

A VIX index alakulása
Vágólapra másolva!
Nem teljesítenek jól a tőzsdék a héten, a félelem-indexként elhíresült VIX index pedig 55 százalékos ugrást mutat. Pedig mindjárt itt a karácsony...
Vágólapra másolva!
  • Karácsony ide, vagy oda, a befektetők egyelőre aggodalommal figyelik az elmúlt napok eseményeit, és sokan próbálják fedezni magukat egy esetleges korrekcióval szemben. Legalábbis a VIX index szerint.
  • Pedig az S&P 500 azért annyira nem teljesít gyalázatosan a héten, 2,4 százalékos mínuszt ért el. Persze az elmúlt hetekben látott teljesítményhez képest ez nem túl jó, de azért nagy ugrást sem mutat.
  • Közben a VIX index 11,8 pont közeléből 18,8 pontig ugrott, majdnem 60 százalékot. Utoljára még október közepén járt itt az index, amikor a nagy mélyrepülést lehetett látni a piacokon. Előtte pedig csak a január végi-február eleji esés idején járt itt a VIX index, ami mindenképpen figyelemre méltó jelenségnek számít.
  • A befektetőknek persze azért van is oka bőven a félelemre és a fedezésre, az OPEC november végi döntése (nincs kitermelés csökkentés) rendesen mélybe lökte az olaj árfolyamát, a Fed pedig jövő héten szerdán akár fontos bejelentéseket is tehet egy esetleges kamatemelésre utaló indikációval.
  • A VIX-re vonatkozó vételi opciókat így könnyen lehet, hogy a következő napokban is vásárolják majd a befektetők, ami növelheti a bizonytalanságot, és az október közepe óta tartó meredek emelkedő széria végét is elhozhatja.
  • Persze a short oldalon ugyanúgy lehet keresni, mint éppen a long oldalon, egy tőzsdei mélyrepülés azért vélhetően sok befektető karácsonyát beárnyékolná. Persze ez egy ilyen műfaj...
A VIX index alakulása Forrás: AmiBroker, Investor.hu