Lehet kivétel a vasárnapi és éjszakai boltzár alól

Vágólapra másolva!
A kormány rendeletben feloldhatja a tiltást.
Vágólapra másolva!

A boltok kötelező vasárnapi zárva tartását az üzletek nyitva tartásáról szóló törvény mondja ki. Ennek 3. paragrafusában van egy érdekes fél mondat: "Üzlet – törvényben vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel – vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart." Ha jól értelmezzük a jogszabályt, akkor a kormány rendeletben tetszőlegesen feloldhatja a vasárnapi boltzárat, akár kivételeket is megállapíthat. Kérdeztük a tárcát, hogy helyesen értelmezzük-e a törvényt; cikkünket frissítjük, ha válaszolnak.

Esti zárva tartás

A 3. paragrafus azt is kimondja, hogy "üzlet – törvényben vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel – kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva." Vagyis, ha jól értelmezzük a szöveget, a jövőben minden boltnak be kell zárnia este 10-kor, vége az éjszakai teszkózásnak. Kivételt azok a boltok képezhetnek, amiknek a kormány rendeletben engedélyezi az éjszakai nyitva tartást.

Ön mit fog csinálni jövő év március 15. után vasárnaponként és éjszakánként, ha már nem lehet majd vásárolni? Szavazásunkat itt találja.