Új korkedvezményes konstrukciót vár a szakszervezet

korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése, tüntetés, mozdonyvezetők, BKV, Volán, vasutas, Közúti Közlekedési Szakszervezet, KKSZ, Mozdonyvezetők szakszervezete, MOSZ, demonstráció, Nyugati-tér
Képesek lennének kidolgozni egy új koncepciót, de ehhez a döntés elhalasztására lenne szükség
Vágólapra másolva!
  
Vágólapra másolva!

Tárgyalni hívta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. A december 15-ére tüntetést, útlezárást és forgalomlassítást szervező KSZOSZ célja, hogy a kormány elhalassza a nyugdíjak korkedvezményének év végére tervezett eltörlését.

Nem jutnának el a nyugdíjig

A régi rendszer megszűnése több száz egészségre ártalmas szakmát hátrányosan érintene. A veszélyes üzemben dolgozók nagy százaléka ugyanis nem lesz nyugdíjas, ha az öregségi korhatárig kell dolgoznia - áll a szervezet közleményében. Nemes Gábor szerint képesek lennének kidolgozni egy új, rugalmas nyugdíjba vonulási koncepciót, de ehhez a döntés elhalasztására lenne szükség.

A döntés elhalasztását kérik Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Külföldön megoldották

A szakszervezeti elnök szerint a jelenlegi konstrukció nem terheli a költségvetést, hiszen a korkedvezmény által érintett szakmákban éppen a korábbi nyugdíjaztatás fedezetéül eleve magasabb, 13 százalékos járulékot fizetnek a munkaadók. Nemes Gábor szerint igaz a kormányzati állítás, hogy több országban is megszűnt ez a kissé elavult konstrukció, de mindenhol egy korszerű, rugalmas megoldás lép a helyébe.