Vágólapra másolva!
Befejezi a hadi gyakorlatokat az orosz hadsereg az ország nyugati határainál, derült ki az orosz hírügynökség, az Interfax tájékoztatása alapján. A Micex index nagyot ugrott a hírre.
Vágólapra másolva!

Az bejelentés nem csak az orosz tőzsde, hanem valamennyi régiós és nemzetközi index számára kedvező hír, nem beszélve a feltörekvő piaci devizákról. Az elmúlt pár napban ugyanis alapvetően felerősödtek a hidegháborús félelmek, miután az oroszok katonai megszállás alá helyezték a Krím-félszigetet. Sőt, tegnap délután már olyan hírek is felröppentek, miszerint az oroszok ma hajnali 4-ig adtak haladékot, hogy az ukránok átadják a Krím-félszigetet.

A Micex index alakulása Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Miután a nyugati országok jelentős szankciókat helyeztek kilátásba, ráadásul az orosz jegybank is kamatot emelt, ezért a részvényindexek kivétel nélkül nagyobb eséseket halmoztak fel, így a mai fejlemények kapcsán valamelyest érthető, hogy a piacok némileg fellélegezhetnek. Az európai határidős indexek 0,3-0,4 százalékos pluszokkal nyithatnak.

A nyersanyagok számára ugyanakkor nem túl kedvező a hír, mivel az arany "biztonságos menedék" szerepe ezzel némileg csökkent, közel 1 százalékot esett a hírre az ezüsttel együtt. Nem csak a nemesfémek, hanem az olaj árfolyama is csökkenést mutat, a Brent 110,5 dollárig, míg a WTI nyersolaj árfolyama 104,1 dollárig esett vissza.

Az orosz bejelentés után az ázsiai piacokon is nagyobb erőt mutattak a vevők, a Nikkei 0,5 százalékos pluszban zárt, míg a hongkongi index 0,8 százalékos emelkedésre volt képes. A kínai részvények szempontjából fontos lehet, hogy a napokban fontos döntéseket hozhat meg a párt a gazdasági irányvonalakról, ahol a legfrissebb hírek szerint nagyobb szerepet kaphatnak a piaci folyamatok.

Az amerikai piacokon ma vélhetően szintén emelkedéssel járhat az orosz-ukrán fejlemények legfrissebb alakulása, miután tegnap ezeken a tőzsdéken is a szokásosnál erősebb eladói nyomás uralkodott. Az S&P 500 végül 1845,73 ponton zárt, míg a Dow Jones közel 1 százalékot veszített értékéből. A jó szereplést még a vártnál erősebb makroadatok sem tudták elhozni a piacoknak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu