Várakozó állásponton a forint

Vágólapra másolva!
A hétvégi választásokat követően forinterősödést láthattunk a piacon, azonban a folyamat folytatódásának kevés az esélye. A kormányprogram nyilvánosságra hozataláig a befektetők várakozó álláspontra helyezkedhetnek, aminek következtében az árfolyam oldalazása várható.
Vágólapra másolva!

Jelentősen javított az éveleje óta tartó rosszabb teljesítményén a forint az euróval szemben. Március vége óta a térség devizái nem sokat változtak, míg a forint erősödött. Ugyanakkor még így is a legrosszabbul teljesítő a régiós devizának számít a hazai fizetőeszköz.

A parlamenti választás nem volt komoly hatással a forint árfolyamára, ugyanakkor tegnap további erősödést láthattunk.

Forrás: Investor.hu

De miért erősödik a forint?

Véleményem szerint a választások miatti bizonytalanság a forint vételi pozíciók csökkentését, sőt, eladások nyitását eredményezte. Ezek visszanyitása, illetve eladások esetén zárása eredményezte a mostani erősödést.

Ezen kívül kedvező fundamentális hírek és várakozások is segítették a forintot. Közülük talán a legfontosabb tényező, hogy várhatóan véget ér a kamatcsökkentési periódus és most már kamatemelések jöhetnek. A piac szereplői kezdik beárazni a fenti eseményt. 2,4-2,5 százaléknál lehet az alapkamat alja.

Másik ok a jegybanki tartalékok magas szintje, ami márciusban 36,2 milliárd euróra emelkedett. Ez megfelelő cáfolatnak tűnik arra, hogy az MNB nem avatkozott be a forint védelmében. Tehát a hír pozitív, mert azt mutatja, hogy a piaci érdeklődés, kereslet hatására történik az erősödés. Nem utolsó sorban támogatást jelent az EKB mennyiségi lazításának lehetősége is.

Meddig erősödik a forint?

További erősödésnek már kevés a tere. Egyrészt, lassan végett ér a pozíciók újranyitása és zárása. Ezután a befektető érdeklődése pedig a régi-új kormány programjára fog terelődni. A nyilvánosságra hozatalig pedig kivárás és ebből kifolyólag oldalazás jöhet.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a gazdaságpolitikában bekövetkezett súlypont eltolódást is, amely az exportra termelő vállalatok megsegítésével próbálja a gazdaság motorját nagyobb sebességfokozatba kapcsolni, mivel továbbra is gyenge belső kereslettel lehet számolni. Ennek az egyik eszköze a gyenge forint.

Mit mutat a technika?

Technikai szempontból egy fontos szint található 303-304 körül. Sokáig ez szabott gátat a forint gyengülésének, január végén pedig áttörte ezt a szintet az árfolyam, és jelentős gyengülés következett. Most ez támaszként funkcionál, ami a további forinterősödés útjában áll.

Másik szempont a forinterősödés várható végének, a 315 szintektől indult korrekció nélküli hullám. Ilyen nagy mozgások után törvényszerűen történik visszarendeződés. Ennek a szintje 309-310 közé tehető.

Az EURHUF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu