Itt ne is keressen McDonald's-ot!

országok, ahol nincs mcdonalds, izland
Vágólapra másolva!
A világ 120 országában szeretik, néhány helyre viszont hiába is keresnénk a gyorséttermeit. Vagy nem engedik be, vagy eleve nem nyit éttermet, mert nem tudják megfizetni a szendvicseit. Vannak még fehér foltok a McDonald's térképén.
Vágólapra másolva!

Pár hét, és Kazahsztánban is lesz McDonald’s: május 1-jén a főváros, Asztana sétálóutcáján, június elején pedig az egyik nagy plázában. Ez azért hír, mert Kazahsztán egyike volt azoknak az országoknak, amelyek sokáig nemet mondtak a burgerláncnak, illetve, ahol az amerikai multi sem nagyon akart terjeszkedni.

Hasonlóan emblematikus lépés volt a két hónappal ezelőtti vietnami nyitás is, hiszen a McDonald’s megjelenését általában a globalizáció betörésével, továbbá a gazdasági jólét és a pénzügyi stabilitás egyik szimbólumaként lehet értékelni. Az óriáscég igen alaposan felméri, hogy hol tud nyereségesen üzemelni és terjeszkedni, ha nem látja biztosnak a profitját, akkor be sem lép egy országba, vagy gyorsan visszavonul. Az sem véletlen, hogy a The Economist által kitalált BigMac index az egyik legismertebb nemzetközi gazdasági mutató: az egyes országok vásárlóerejét, valutájuk alul- vagy felülértékeltségét éppen a McDonald’s szendvicsének dollárban kifejezett árával szokták rangsorolni.

A gyorséttermi lánc a kazah nyitást még nem számítva 119 országban, közel 35 ezer étteremmel van jelen, naponta körülbelül 70 millió embert szolgál ki, és másodpercenként 75 hamburgert ad el, de még mindig van jó néhány fehér folt a térképén. A The Daily Meal nemrégiben összeszedte azokat az országokat, amelyek makacsul ellenállnak a McDonald’snak, vagy ahol bár egykor volt éttermük, ma hiába keresnénk azokat.

Phenjanból kitiltva, de Kim eszi

Észak-Koreából ki van tiltva a McDonald’s, de a Daily Mail szerint Kim DzsongUnt és az észak-koreai rezsim többi vezetőjét ez nem akadályozza abban, hogy az állami légitársaság gépein titokban hamburgereket szállíttassanak haza a McDonald’sból.

Bolíviában tavaly adta el az utolsó szendvicsét az amerikai óriáscég, amely önszántából vonult ki, és csukta be az összes éttermét. A dél-amerikai országban ugyanis veszteségesen működtek, Evo Morales elnök szerint azért, mert a gyorséttermi koncepció szembe megy azzal, ahogyan a bolíviaiak gondolkoznak az étkezésről. Morales szerint nem egy szervezett politikai mozgalom, hanem a lakosság ösztönös ellenreakciója buktatta meg a McDonald’s-ot, amely céget amúgy sem az emberek egészsége, csak a saját profitja érdekel.

Montenegróban volt egy mobil-Meki, de a kormány nem szerette Forrás: RIA Novosti/Vladimir Vyatkin

Macedóniában 16 évig élt és virult a McDonald’s hét, többnyire Skopjében üzemelő étterme, mígnem az európai központ vezetője és a macedón franchise-ot vezető helyi cégvezető annyira összeveszett, hogy a felek szerződést bontottak.

Afrikában általában nincs könnyű dolga a McDonald’s-nak, mivel a legtöbb országban kicsi a fizetőképes kereslet, így egyelőre nem működne a tömegigényeket kielégítő üzleti modell. Ghána ebből a szempontból kivételt jelenthetne, a bányászat és az olaj szépen hoz a gazdaság konyhájára, valami miatt mégsem tette még be a lábát az országba a McDonald’s. Vannak híresztelések arról, hogy ez hamarosan változni fog, hiszen például egy másik amerikai gyorséttermi lánc, a KFC már évekkel ezelőtt megjelent Accrában, a fővárosban, és nyereségesen üzemel.

Több mint tíz évvel ezelőtt Zimbabwe fővárosában, Hararéban próbálkozott már a McDonald’s, de az akkori politikai zavargások (Mugabe elnök diktatórikus uralmának kiépülése) és a gazdaság összeomlása miatt visszavonulót fújtak. 2010-ben újrakezdődtek az erről szóló tárgyalások, de érdemi előrelépés nem történt.

Izlandon nemzeti lánc épül

Az izlandi McDonald’s-oknak a 2008-ban kirobbant gazdasági válság tett be: 2009-ben az izlandi korona összeomlott, Rejkjavik mindhárom gyorséttermét be kellett zárni. Nincs szó az újranyitásukról, de ezt az izlandi kormány sem szorgalmazza, mert éppen egy saját lánc létrehozásán gondolkoznak, amely helyi alapanyagokból dolgozna, és így jobban szolgálná a helyi gazdaságot.

Az arab világban Jemen szinte az egyetlen, ahol nincs McDonald’s. Ennek valószínűleg kettős oka van: az amerikai cég nem ítéli elég stabilnak a gazdasági helyzetet és jónak a saját profitkilátásait, másrészt rendszeresek az amerikai intézményekkel szembeni terrorfenyegetések.

Zimbabwéban Mugabe diktatúrája elriasztotta a burgerláncot Forrás: AFP/Alexander Joe

Bermuda és az amerikai multi viszonya nem azért fagyos, mert a szigetcsoport lakosai ne tudnák megfizetni a húspogácsákat. 1999-ben, amikor az első bermudai McDonald’s megnyitott volna, a helyiek olyan heves tiltakozásba kezdtek, hogy végül törvénybe foglalták: semmilyen franchise nem nyithat láncot. „Ez nem bermudai. A McDonald’s mindenhol letöri az árakat, bárhová is megy” – idéz magyarázatul egy 83 éves helyi lakost a DailyMeal.

Montenegró fővárosában, Podgoricában egyszer egy nyáron át volt már egy mobil-Meki körülbelül tíz évvel ezelőtt. Népszerű is volt, csak a kormány nem szerette. Azzal érveltek, hogy a nagy globális márkák kiszorítják a helyi kisvállalkozásokat, és ráadásul az, amit a McDonald’s árul, roppant egészségtelen is.