Újabb forintkötvényeket vett az ország legnagyobb hitelezője

Vágólapra másolva!
Szembementek az általános piaci trenddel a Franklin Templeton stratégái, és az elmúlt hónapokban a gyenge forint mellett is tovább növelték a forintban jegyzett kötvénybefektetéseik arányát. Ez jó jel, így ugyanis érdekeltek a forint erősödésében.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság összesítése szerint a Franklin Templeton amerikai és luxemburgi alapjai március végén összesen 12,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt kezeltek, ami 163,2 millió dollárral volt magasabb a három hónappal korábbi összegnél. Az 1,32 százalékos növekedés nem nagy, de a portfólión belüli változások érdekesek: a forintkötvények állománya 8,2 százalékkal, 6,8 milliárd dollárra emelkedett, a diszkontkincstárjegyek összege 77,2 százalékkal zuhant, a devizakötvények állománya pedig 0,3 százalékkal nőtt.

A Franklin Templeton évek óta Magyarország legnagyobb hitelezője, jelenleg aktuális árfolyamon 2806,1 milliárd forintnyi állampapírt kezel, ami a központi költségvetés teljes bruttó adósságának több mint tíz százaléka. A lap szerint hiába volt február elején egy komoly forintkötvény-lejárata a Franklin Templetonnak, mégis ebben a szegmensben növelte a leginkább állományát. Ennek oka a gyenge forint lehetett, az alapkezelő portfóliómenedzserei vélhetően úgy ítélték meg, hogy a jelenlegi árfolyamon érdemes a forintos kötvényeket venni, hiszen akkor a magyar deviza későbbi erősödésével árfolyamnyereséget is bezsebelhetnek.

A Templeton stratégiája kedvező lehet Magyarország számára, mert egy forintgyengülési hullám esetén vélhetően a magyar devizát védő piaci szereplők között lenne az amerikai alapkezelő is – írja a lap. Sőt, az is elképzelhető, hogy a forint védelme érdekében avatkozna be a piacon a társaság, hogy ezzel biztosítsa magyar kitettségét.

Az amerikai alapkezelő esetében a forintkötvények állományának növelése azért is különösen érdekes, mert az első negyedévben a külföldi befektetők forintkötvény-állománya összességében 4996,3 milliárd forintról 4602,2 milliárdra csökkent, vagyis a Templeton szembement az általános piaci trenddel. Ez egyébként nem meglepő, befektetési politikájukat általában az jellemzi, hogy olyan eszközökbe fektetnek, amelyekből menekül a tőke. Ennek volt legutóbbi példája az ukrán állampapírok jelentős felhalmozása is.