Álrevizorokra figyelmeztet az adóhatóság

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak nincs köze az utóbbi napokban a sajtóban megjelent furcsa ellenőrzésekhez és bírságokhoz. A hivatal azt javasolja, hogy az érintettek győződjenek meg az ellenőrök személyazonosságáról, akik készpénzt csak speciális esetekben kérhetnek.
Vágólapra másolva!

A NAV felhívja a figyelmet, hogy a próbavásárlásokat és helyszíni ellenőrzéseket legalább két adóellenőr végzi, akik személyazonosságukat kötelesek névre szóló, arcképes, hologrammal ellátott szolgálati igazolvánnyal igazolni, ellenőrzési jogosultságukat pedig a nevükre kiállított megbízólevéllel alátámasztani.

Az ellenőrzésről a helyszínen mindig készül jegyzőkönyv, amelyet az adózó, illetve jelen lévő képviselője, valamint az eljáró revizorok is aláírnak. Ha az ellenőrök mulasztást állapítanak meg, arról a NAV határozatot hoz, és a bírság befizetése a jogerőre emelkedés után csak 15 napon belül esedékes.

A revizor az adózótól a helyszínen alapvetően nem kérhet, és nem vehet át pénzt, csak speciális esetben. Ilyennek számít az olyan külföldi árusok ellenőrzése, akik Magyarországon adóköteles tevékenységet folytatnak adószám nélkül, és erre fényt derít a helyszíni revízió. Az adóellenőr ilyenkor jegyzőkönyvet vesz fel, és határozatot is hoz, melyet szóban kihirdet. Az árukészletet lefoglalhatja, de a külföldi személy a helyszínen kifizetheti a mulasztási bírságot, hogy ezt elkerülje. Egyéb esetekben a helyszíni ellenőrzéskor a revizor pénzt nem vehet át az ellenőrzött adózóktól.

A NAV az adózóknak azt javasolja, hogy minden ellenőrzés során győződjenek meg az ellenőrzést végzők személyazonosságáról és a megbízólevél meglétéről. Ha pedig gyanús körülményeket észlelnek, akkor hívjanak rendőrt.