Szingapúrban és Albániában egyszerre lát potenciált a Qualysoft

Vágólapra másolva!
A cégeladás helyett a további terjeszkedést választották a Qualysoft informatikai tanácsadócég magyar tulajdonosai, akik az organikus növekedésen túl a közeljövőben akvizíciókban is gondolkoznak.
Vágólapra másolva!

Évente mintegy ötven fővel növelné az alkalmazotti létszámot, és három éven belül a tőzsdén látná a cégét Simon Tamás, a magyarországi hátterű Qualysoft tanácsadócég társtulajdonosa. Kérdésre pontosít: nem a Budapesti Értéktőzsde, hanem a varsói vagy a német tőzsde a cél.

A két magyar szakember által eredetileg Ausztrában alapított, de 2001-ben Magyarországra költöztetett cég hazai létszáma tavaly 250 fő volt, de vállalat növekedési mutatói az utóbbi években mind árbevétel, mind pedig létszám tekintetében 25-30 százalék körül mozogtak, és a vezetés a közeljövő tekintetében is hasonló dinamizmussal számol.

Fejlesztési üzemmód

„A válságot követő évek visszaesése után a Magyarországon lévő nagyvállalatok ismét visszatértek a fejlesztési üzemmódba, a Qualysoft ügyfelei pedig főleg a nagyvállalati szektorból kerülnek ki,” mondja a töretlen optimizmus okairól Simon Attila, a Qualysoft Magyarország vezérigazgatója.

Simon Attila, a Qualysoft Magyarország vezérigazgatója Forrás: Qualysoft

A közelmúlt egyik hazai sikertörténete az AXA Biztosítóval nemrég megkötött stratégiai partneri szerződés: a Qualysoft az AXA egy nagy projektjéhez nyújtott full service szolgáltatást, aminek a keretében három hónap alatt kellett 50 alprojektet befejezniük és mintegy 3 emberévnyi munkát elvégezniük – az ügyfél teljes megelégedésére.

A hazai fókuszon túl azonban a cég a régióban és távolabbi piacokon egyaránt folyamatosan vizsgálja a terjeszkedés lehetőségeit.

„Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a Mercedeshez vagy a Porschéhez hasonló német cégek kiszervezték volna az ügyviteli szoftvereik fejlesztését és üzemeltetését – ma azonban már akár teljes körű alkalmazásmenedzsmentről is komoly tárgyalások folynak,” mondja Simon Tamás.

Bár a Qualysoft a bevételei nagy részét első sorban a versenyszférából szerzi, a közelmúltban – egy osztrák céggel konzorciumban – az államigazgatási szférában is nyertek komoly megbízást. Egy kétéves projekt keretében mintegy 10 millió euróból – ami nagyságrendileg megfelel az osztrák anyavállalat éves árbevételének – fejlesztik az albán elektronikus adózási rendszert, amelynek a tervezett élesítése idén októberre várható.

„Ez a projekt egy ún. soft loan konstrukció keretében valósul meg, amelyben az osztrák állam ad kölcsön Albániának, egyrészt azzal a szándékkal, hogy ott az EU-normáknak megfelelő értékteremtés jöhessen létre, másrészt pedig nem titkoltan azért, hogy a projekt során osztrák cégek is nyerhessenek megbízásokat,” avat be a részletekbe Simon Tamás.

Távolabbi kilátások

A regionális megbízásokon kívül a cég jóval távolabbi piacokra is szemet vetett, és nemsokára bemutatkozik a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Magyar Külkereskedelmi Szövetség által szervezett szingapúri ExhibIT kiállításon is.

A kiállítás célja a hazai informatikai szolgáltatások, termékek és alkalmazások nemzetközi piacra lépésének támogatása, látogatói pedig a tervek szerint elsősorban szingapúri kis- és nagyvállalatok, bankok, kórházak, informatikai cégek, startup inkubátorházak, közintézmények, közművek képviselői valamint regionális befektetők lesznek.

Simon Attila és Simon Tamás. A Qualysoft vezetői között kizárólag névrokonság áll fenn. Fotó: Sipos Zoltan Www.Fotosps.Com

Az ázsiai nyitás része annak a változásnak, amely a céget az organikus bővüléstől az intenzívebb, akvizíciókon keresztüli növekedés felé vezetné: „Több potenciális felvásárlási célponttal is tárgyalunk, másrészt pedig jelentős erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy világszínvonalú termékeinket a világgazdaság olyan gyorsan fejlődő régióival is megismertessük,” mondja ezzel kapcsolatban Simon Attila.

A piaci kihívásokról szólva az informatikai cég két vezetője egyértelműen a hazai szakemberhiányt jelölte meg legfőbb problémaként. „Jelenleg Magyarországon mintegy 10 ezer be nem töltött informatikai pozíció van, és ez nemcsak egy statisztika, hanem ez egy olyan akadály, amelyet a terjeszkedni kívánó IT-cégek nap mint nap éreznek,” mondja Simon Attila.

A vállalat ezért is indította el a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben a Qualysoft Akadémia programját, amelynek keretében végzős hallgatók számára nyújtanak piaci igényekre fókuszáló Java-képzést abban a reményben, hogy a tanulók segítségével a saját munkaerő-éhségüket is csökkenteni tudják.