Vágólapra másolva!
Pattannak a vezető ázsiai tőzsdék a hétfői kereskedésben, miután pénteken az USA-ban is szép pluszok jöttek össze a kereskedés végére. Ma reggel Európában is pluszokkal indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Kisebb ralit mutattak be pénteken az amerikai részvényindexek. Az S&P 500 1,2 százalékot, a Dow Jones 1,1 százalékot, a Nasdaq 0,8 százalékot emelkedett, amivel kettő-három havi mélypontjaikról rugaszkodtak el.

A befektetők vételi kedvét leginkább az a hír hozta meg, hogy Oroszország befejezi a hadműveleteket az orosz-ukrán határ közelében, és hajlandóak mindent megtenni a krízis súlyosbodásának megakadályozására.

Ezen túl a Közel-Keleten egy újabb, három napos tűzszünetben állapodott meg Izrael a palesztin féllel, egyiptomi közvetítésnek köszönhetően. A tartós tűzszünet elérése azonban még távolinak tűnik, a tárgyalások ennek reményében fognak folytatódni Kairóban.

A feszültségek enyhülésével gyengül a menedékszerepe miatt is kedvelt arany. A nemesfém ma reggel 0,3 százalékos mínuszban, 1308 dollárnál mozog, amivel háromhetes csúcsáról ereszkedik lejjebb.

Komoly pluszokat mutatnak az ázsiai piacok ma reggel, a japán Nikkei 2,4 százalékos emelkedéssel végzett, de Kínában is egy százalék feletti előnyben vannak a parkettek. Dél-Koreában és Ausztráliában csak 0,4 százalékos növekedésre voltak képesek a tőzsdék.

A vártnak megfelelően 2,3 százalékkal emelkedtek júliusban a fogyasztói árak Kínában, ami megfelel az egy hónappal korábbi szintnek is.

Egy vállalatba olvasztja össze összes leányát a Kinder Morgan (NYSE). Az olaj- és gázvezetékeket gyártó társaság a Kinder Morgan Energy Partnerst (NYSE), a Kinder Morgan Managementet és az El Paso Pipeline Partnerst (NYSE) fogja maga alá vonni egy 70 milliárd dolláros üzlet keretében. A Kinder Morgan a növekedési lehetőségeit igyekszik javítani a lépéssel, valamint a komplikált pénzügyi struktúrája miatti befektetői aggodalmakat igyekszik csillapítani.

Az Amazon (Nasdaq) levette az egyes Disney-filmek előrendelésének lehetőségét a kínálatából. Szakértők szerint ez az Amazon azon taktikájának a része, mellyel nagyobb kontrollt szeretne szerezni magának az online-filmek árának kialakításában.