Nesze neked háborús kockázat!

Vágólapra másolva!
Sokat beszélünk különböző geopolitikai feszültségekről, háborús kockázatokról, de talán többet, mint kellene. A tőzsdéket ez általában nem annyira érdekli.
Vágólapra másolva!
  • A történelemben persze voltak igazán tőzsdemozgató konfliktusok is, ám az esetek nagy részében ezek inkább regionális összetűzések voltak, ami globálisan nem rontotta el a hangulatot. Az ukránok éves GDP-jét például az USA két nap alatt összehozza.
  • Aztán azt is látni kell, hogy a háborús feszültségek, vagy háborúk sokszor nem befolyásolják érdemben sok vállalat nyereségét, vagy éppen árbevételét. Sokszor még a kereskedelmi korlátozások is csak ideig-óráig jelentenek akadályt, más vállalatok számára pedig pont ez jelenthet növekedési lehetőséget.
  • Végül a legtöbb ezzel kapcsolatos feszültség időben folyamatosan jelentkezik, egy-egy tényleges katonai konfliktust a legközelebbi érintettek esetében pedig jóval előre be is árazhatnak a szereplők. Itt tehát a "vedd meg pletykára, add el hírre" hatás érvényesül.
  • Persze azért a 70-es években látott olajárobbanás, vagy éppen Kennedy elnök megölése azért heves reakciókat váltott ki a piacokból, így jelentéktelennek aligha nevezhetőek. Talán csak arról van szó, hogy pont egy picit foglalkozunk velük többet, mint kellene.