Állásunkba kerülhet a bőrbetegség

Vágólapra másolva!
Akkor is, ha nem fertőző.
Vágólapra másolva!

A bőrbetegségben szenvedők tizede gondolja úgy, hogy már rúgták ki munkahelyről betegsége miatt, derül ki a Novartis Hungária reprezentatív felméréséből. Szintén 10 százalékukkal fordult már elő, hogy beteget jelentettek vagy hosszabb ideig nem mentek dolgozni átmeneti szépséghiba vagy súlyosabb bőrbetegség miatt. Sok munkaadó nem tolerálja ezeket a hiányzásokat, a kirúgott szűk tíz százalék mellett a megkérdezettek ugyanekkora aránya kapott már életében figyelmeztetést.

Bántalmazás áldozata

Nem jobb a helyzet a munkahelyen kívül sem, egy bőrbetegnek a vadidegenek zavarba ejtő reakcióival is szembe kell néznie, és ezek nem mindig merülnek ki a leplezetlen bámulásban. Az érintettek majdnem ötödét (17 százalék) érte már szóbeli vagy fizikai bántalmazás bőrproblémája miatt.

Az ekcéma a leggyakoribb

A kutatásban vizsgált bőrbetegségek közül az ekcéma (16 százalék) és a csalánkiütés (15 százalék) volt a leggyakoribb, de a bőrgombában (7 százalék) és a pikkelysömörben (3 százalék) szenvedők száma sem nevezhető elenyészőnek. A lakosság 7 százaléka jelenleg is szenved valamilyen bőrbetegségben. Minden ötödik esetben elérhető a tünetmentesség, de a teljes gyógyulás nem. Az érintettek 8 százalékának semmilyen kezelést nem tudnak nyújtani a problémájára.

Hiába nem fertőz

A bőrbetegségben szenvedők, például az urticariások akkor is szégyellik magukat a folyamatos vakarózás, a feltűnő tünetek és az emberek reakciói miatt, ha nem fertőznek, mondja Bata-Csörgő Zsuzsanna a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.