Az Alba Takarék 131 ügyfele várhat a pénzére

Soltvadkert Takarékszövetkezet bank pénzintézet
Vágólapra másolva!
Az Alba Takarékszövetkezet betéteseinek 99 százalékát kártalanította az Országos Betétbiztosítási Alap. Összesen 11,7 milliárd forintot fizettek ki a károsultaknak.
Vágólapra másolva!

Az Alba Takarék 13.094 ügyfele részére már postázták a kártalanítási elszámolást és el is utalták a pénzt. Az ügyfelek többsége már fel is vehette a legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, mintegy 31 millió forintos kártalanítását. Ám 131 betétesnél jogi eljárás szükséges a végrehajtáshoz, jellemzően hagyatéki ügyek, gyámhatósági, valamint zárolt betétek miatt.

A betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alapból kártalanítják Fotó: Mudra László - Origo

Már kézbesítették

Tízezer magánszemélynek, akinek legfeljebb 2,5 millió forint megtakarítása volt az Alba Takarékban a Magyar Posta szeptember 29-től már kézbesítette a kártalanítás összegét. 2.043 ügyfél elszámoló levélben értesülhetett arról, hogy melyik takarékszövetkezeti kifizető helyen és mikortól várják a pénze fölötti további rendelkezését.

Az MNB visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete kizárta tagjai közül a pénzintézetet.