Csődbe viheti a palaolaj termelőket az OPEC

Vágólapra másolva!
Az OPEC múlt csütörtökön hozott döntése szerint a zuhanó olajár ellenére sem fogják vissza az olajkitermelés mértékét, aminek következményeképpen az egész amerikai palaolaj ipar komoly gondokba kerülhet. A palaolaj termelő cégek eladósodottsága miatt azonban sok elemző már a 2008-as világválság megismétlődését vizionálja.
Vágólapra másolva!

A palaolaj termelők csődjének kockázatára hívta fel a figyelmet, Neil Beveridge, a Sanford C. Bernstein szenior olajelemzője. Figyelmeztet arra is, hogy a 68 dolláros hordónkénti olajár mellett már nem tudnak az olajkutak gazdaságosan termelni, ez pedig az érintett vállalatok csődjéhez vezethet. A WTI pont most lépte át a 68 dolláros határt és jelenleg 67,97 dollár körüli árfolyamon mozog hordónként, a Brent pedig 71,80 dolláros hordónkénti áron forog jelenleg.

Ennél is messzebbre mutat viszont a probléma, ha figyelembe vesszük azt is, hogy ezek a vállalatok 2011. óta több mint 1 500 milliárd dollárnyi hitelt vettek fel. Az USA bóvli kötvény piacának 15 százalékát így ezeknek az energiaipari cégeknek a papírjai teszik ki, szemben az 5 évvel korábbi 5 százalékos értékkel. Azok a kis vállalatok tehát, amelyek jelentősen eladósították magukat a kitermeléshez való tőke megszerzése érdekében, jelenleg a csőd egyre nagyobb veszélyével néznek farkasszemet.

Az olajipar úgynevezett upstream üzletágához tartozó vállalatok vannak a legnagyobb veszélyben, ezek végzik ugyanis a feltárást és kitermelést. Az ilyen tevékenységre bevont tőkének kitermelését egyre jobban rontja, ha az olajár folyamatosan esik. Minél alacsonyabbra esik ugyanis az olajár, annál kisebb lesz az esélye, hogy a vállalatok vissza tudják nyerni legalább a kitermelés költségeit.

A csütörtöki OPEC ülést követően Leonid Fedun, olaj milliárdos és egyben Oroszország második legnagyobb olaj vállalatának, az OAO Lukoil elnökhelyettese is hasonló veszélyre hívta fel a figyelmet. Ő párhuzamot von a palaolaj termelők és a dotcom lufi között, úgy véli, ebben az esetben is csak a nagyok fognak megmaradni és a gyengék elesnek.

Kiemelte, hogy az sem segít, hogy sok amerikai palaolaj termelő 90 dollár körüli hordónkénti áron fedezi a termelését, hiszen a határidős szerződések lejárta után nekik sem lesz könnyebb a dolguk.

Mindennek köszönhetően a palaolaj termelő vállalatok részvény árfolyamai hatalmas zuhanásban vannak. Az egyik legnagyobb vesztese az eddigi olajárzuhanásnak a Clayton Williams Energy, amely az OPEC ülést követően 26 százalékot esett a pénteki kereskedésben.

A Clayton Williams Energy napi árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

De nincs sokkal jobb helyzetben a Goodrich Petroleum sem, amely a 2004 januárja óta látott legnagyobb mélypontja felé közelített hétfőn.

A Goodrich Petroleum napi árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ugyancsak nagy vesztes még az Oasis Petroleum is, amelyet hiába minősített fel a Susquehanna, a papír 27 százalékot zuhant pénteken, és az elmúlt 3 hónap alatt már több mint 62 százalékot esett az árfolyama.

Az Oasis Petroleum napi árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu