Vágólapra másolva!
Nagyot emelkedtek ma az európai részvényindexek, miközben Amerikában a Dow Jones és az S&P 500 is történelmi csúcsánál mozog. Az erősödést több jó hír is segítette, melynek köszönhetően itthon is kitartott a jó hangulat, és zsákolták a blue-chipeket a befektetők. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Investor.hu

  • Amerikában pedig 0,2-0,8 százalékos erősödések láthatóak. A Dow Jones ezzel új történelmi csúcsot ütött, és már csak néhány pontra található a lélektani 18 ezer pontos szinttől. Az S&P 500 néhány pontra mozog történelmi csúcsától, míg a Nasdaq 14 éves csúcsok körül található.
Forrás: Investor.hu

  • Az amerikai makroadatok után általános dollárerősödés kezdődött, és az EURUSD árfolyam egy pillanatra 1,2279-en is megfordult, amivel új két és féléves dollárcsúcs alakult ki. A jegyzés délután továbbra is lokális dollárcsúcs körül mozog.
  • Emiatt a forint is gyengül a dollárral szemben, és már 250 felett mozog az árfolyam. Ezzel néhány fillérre vagyunk a két és féléves forintmélyponttól. Attól, hogy 12 éves mélypontot üssön a forint, 252,1 fölé kellene gyengülni.
  • A magyar tőzsdén is kitartott a jó hangulat, és a BUX 2 százalékos pluszban zárt. Ez a blue-chipek jó teljesítményének köszönhető nagy mértékben.
Forrás: Investor.hu
  • Zsákolták a Magyar Telekom részvényeit ma a BÉT-en, a telekompapír 355 forinton is megfordult, a kereskedést 354 forinton, 3,2 százalékos pluszban fejezte be. A Magyar Telekom piacáról fontos hír nem látott napvilágot, a papír az európai tőzsdéken uralkodó jó hangulatból profitált a többi blue-chippel együtt. Az árfolyam ezzel az másfélhavi csúcsra ugrott, és az 50 napos mozgóátlag felett zárt. Azzal, hogy a 351 forintos ellenállás felett tudott zárni, a 370-es szintek is megnyíltak előtte.
  • A többi főbb magyar részvény is remekelt, az OTP 2 százalékkal drágult, így a 4000 forintos szint fölé tért vissza. A Mol 2,4százalékkal drágult, szintén fontos szintet hagyva maga mögött, és 12 ezer forint fölött, 12180 forinton tért nyugovóra.. A Richter 1,3 százalékos pluszt szedett össze (3870 forint).

További vállalati hírek:

  • Folytatta saját részvényeinek vásárlásait a Richter. A gyógyszercég tegnap 44 430 darabot vett a saját papírjaiból 3855 forintos átlagáron. A 173,3 millió forintos tranzakció után a társaság saját részvény állománya 322 798 darabot tesz ki.

  • Egy darab, százezer euró névértékű Magnolia kötvényt vásárolt Simola József, a Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese. A tranzakció után Simola tulajdonában 4 darab Magnolia kötvény van. Az értékpapír Mol részvényekre váltható át 2016 márciusáig, addig 4 százalékos kupont fizet a kötvény.

  • Több mint 3 százalékkal ugrik a FiatChrysler (NYSE, Milánó) árfolyama miután az európai-amerikai autógyártó bejelentette, hogy legalább 87 millió darab részvényt ad el, illetve 2,5 milliárd dollár értékben átváltoztatható kötvényeket bocsát ki, hogy növelje készpénzállományát. Ebből adósságát fogja törleszteni a cég az új stratégiának megfelelően. Ehhez tartozik egyébként a Ferrari divízió külön cégbe való kiszervezése is.