Euróövezet: Görögország már nem is számít

2 euró aprópénz érme euró HASZNÁLATI TÁRGY kéz pénz pénzverde TÁRGY tenyér TESTRÉSZ Stuttgart, 2013. július 31.
Az első, Lettország számára készített 2 eurós érmék egy stuttgarti pénzverdében 2013. július 31-én. Az európai pénzügyminiszterek 2013. július
Stuttgart, 2013. július 31. Az első, Lettország számára készített 2 eurós érmék egy stuttgarti pénzverdében 2013. július 31-én. Az európai pénzügyminiszterek 2013. július elején szavazták meg Lettország csatlakozását a közös valutaövezethez, ezzel ők lettek az euróövezet 18. tagállama. A balti államban 2014. január 1-jétől váltja fel az euró a jelenlegi nemzeti fizetőeszközt, a latot. (MTI/EPA/Daniel Bockwoldt)
Vágólapra másolva!
Görögország már elveszítette rendszerszintű jelentőségét az euróövezetben, ezért nem kell ismét megmenteni, jelentette ki Michael Fuchs, a CDU frakcióvezető-helyettese a Rheinische Post lapnak adott szerdai interjúban.
Vágólapra másolva!

A politikus közölte: Görögországnak már nem áll módjában „zsarolni” euróövezeti partnereit. „Ha Alekszisz Ciprasz, a baloldali Sziriza vezetője úgy gondolja, hogy visszagörgetheti a reformokat és a megszorító intézkedéseket, akkor tudnia kell, hogy a Trojka is vissza fogja venni a támogatásokat” – mondta.

Amikor még meg kellett menteni

„Azoknak az időknek, amikor meg kellett mentenünk Görögországot, vége. A politikai zsarolásra már nincs lehetőség. Görögország elveszítette rendszerszintű jelentőségét az euróövezetben” – fogalmazott Michael Fuchs.

A görögországi előre hozott választások bejelentését követően az euró árfolyama 1,21 dollárra, 2012 júliusi mélypontjára csökkent, tükrözve a piacok újabb félelmét az euróválságtól. Az aggodalmak azonban már közel sem olyan nagyok, mint 2009-ben, az első görög államcsőd veszélye idején voltak.

Százmilliárdos mentőcsomagok

Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében 240 milliárd eurós támogatásban részesült, az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) forrásaiból.