A mozgáskorlátozottak is az útdíj átgondolását kérik

Rehab akadálymentességi térkép készítése EGÉSZSÉGÜGYI SEGÉDESZKÖZ fogyatékkal élők kerekesszék kerekesszékes látássérült mozgássérült SZEMÉLY TÁRGY akadálymentesség felmérés akadálymentességi térkép készítése EGÉSZSÉGÜGYI SEGÉDESZKÖZ f
Budapest, 2014. augusztus 9. Két önkéntes - egyikük kerekesszékes - a belváros akadálymentességi térképének elkészítéséhez bejárnak egy útvonalat 2014. augusztus 9-én. Az akadálymentesség felmérését a 10 éves hazai OpenStreetMap közösség és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szervezte. Az akadálymentességi térkép elkészítésében sokan segédkeznek. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A mozgáskorlátozottak legkönnyebben a tágas, akadálymentesített városszéli hipermarketekben tudnak vásárolni, de az ezekhez vezető utakat a kormány fizetőssé tette. Ráadásul a kisbuszokra nem öt-, hanem tízezer forintos megyematrica kell. A kerekesszékesek számára a tömegközlekedés nem opció.
Vágólapra másolva!

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartja az útdíjat, ezért arra kérte a kormányt, hogy legalább a gyorsforgalmi utakon és a nagyáruházakhoz vezető autópálya-szakaszokon szüntesse meg a díjfizetési kötelezettséget, áll a szervezet közleményében. Hegedüs Lajos, a szervezet elnöke levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy az útdíjjal "ne lehetetlenítsék el végképp" a súlyosan morgáskorlátozott emberek közlekedését.

A városszéli hiperek akadálymentesek

A kormány több intézkedésével eddig is nehezítette a kerekesszékes, mozgássérült emberek közlekedését, a kiterjesztett útdíj miatt azonban sokuk már a munkahelyükre vagy bevásárolni sem fog tudni eljutni. A mozgáskorlátozottak többsége a bevásárlást csak a város peremére települt nagyáruházakban tudja elintézni, mert azok akadálymentesek, tágasak, kerekesszékkel jól bejárhatók, és megfelelő mosdókkal, parkolóhelyekkel vannak ellátva, írják.

A hipermarketek akadálymentesek és tágasak Forrás: MTI/Kallos Bea

A BKV nem opció

A közösségi közlekedés nem akadálymentes, a mozgássérülteket iskolába, munkába, orvoshoz vivő támogató szolgálatok mikrobuszai után pedig dupla összegű útdíjat kell fizetni, ami újabb csapás az elmúlt évek egyre csökkenő állami támogatása miatt "amúgy is az összeomlás szélén álló" támogató szolgálati rendszerre - figyelmeztettek.

Kisbuszra dupla matrica kell

A MEOSZ a gyorsforgalmi utak és a nagyáruházakhoz vezető autópálya-szakaszok útdíjmentessége mellett azt kérte, hogy a kormány mentesítse az útdíj alól a támogató szolgálatok gépjárműveit. Ehhez a szövetség szakmai segítséget és partnerséget ajánlott.