Az üzletláncok is nemet mondtak Rogánnak

kenyér kenyérbérlet szociális támogatás málta
Vágólapra másolva!
Hiába akar olcsóbb fehér kenyeret Rogán Antal, a pékek után az üzletláncok is azt közölték, nem tudják csökkenteni az árakat.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal a kenyér árából nem enged, azt mondta az üzletláncokkal is egyeztet a kenyér árának csökkentéséről. Az Origó megelőzte Rogán Antalt, és megkérdeztük az üzletláncokat. Sem a CBA, sem az Auchan, sem a Spar nem tudja olcsóbban adni a fehér kenyeret. De úgy tudjuk, a Lidl sem tervezi a kenyér árának a mérséklését.

Az üzletláncok nemet mondtak Rogán Antal árcsökkentésére Forrás: Koncz Tamás - Origo

Az Auchan Magyarország Kft. azt írta, áruházaikban saját pékség és cukrászműhely van. A pékáruk miatt az Auchan-áruházakban elenyésző a logisztikai költség, az üzemanyag költségek változása, ezért nincs hatással a kenyér árára.

Áfát kell csökkenteni

A sütőipar nem tud árat csökkenteni – közölte a Pékszövetség. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt mondta, a fehér kenyér ára akkor csökkenhetne, ha a kormány a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra csökkentené a kenyér, a kifli és a zsemle áfáját.

A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila azt közölte az Origóval, hogy mivel a pékek semmilyen árcsökkentést nem érvényesítettek, a kereskedelmi szereplők sem tudják mérsékelni a kenyér fogyasztói árát.

Nem lesz olcsóbb a fehér kenyér Forrás: Getty Images/iStockphoto/Vikif

A Spar szívesen egyeztet a kenyér áráról Rogán Antallal. Megfontolnak minden olyan tanácsot, ami a vásárlók érdekeit szolgálja. Az írták, a Spar a fehér kenyér tekintetében próbálja mindig a piacon elérhető legkisebb fogyasztói árat meghatározni. Ha tovább csökkenne a fehér kenyér ára, a terméken olyan alacsony lesz az árrés, hogy az azzal kapcsolatosan felmerülő költségeket alig vagy egyáltalán nem fedezi – tette hozzá a Spar.

Megterhelő a sok adó

Az élelmiszer-feldolgozók szerint sem indokolt a kenyér árának csökkentése. Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója azt mondta, az útdíjrendszer jelentős terhet jelent az élelmiszeriparban dolgozóknak, csakúgy, mint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése vagy az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer bevezetése.