Feljelentést tesz egy Figyelő-cikk miatt az MNB

Orbán, Matolcsy, bankrendszer, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Egy tegnap a Figyelőben megjelent cikk miatt, amiben az MKB állami megvásárlásával foglalkoznak, az MNB feljelentést tesz gazdasági titok jogosulatlan megszerzése miatt ismeretlen tettes ellen. A cikkben azt állította a lap egy jegybank és miniszterelnökség közti levelezésre alapozva, hogy a bank napi szinten is 500 millió forintos veszteséget termelhet.
Vágólapra másolva!

A Matolcsy György vezette jegybank feljelentést tett ismeretlen tettes ellen jogtalan gazdasági információk megszerzése miatt. Ez gyakorlatilag pert jelenthet a Figyelővel szemben, ahol megjelent írás szerint az MKB naponta 400-500 milliós veszteséget termelhet, legaláábbis erről tájékoztatta a jegybank a miniszterelnökséget.

Az MNB december 18-tól vette át az MKB vezetését, mert megítélése szerint a bank közbeavatkozás nélkül fizetésképtelenné válhatott volna. A felső vezetőket már menesztették és kinevezték a szanálási biztosokat is. feltételezésünk szerint a szanálás előtti döntési folyamat része lehetett az a levél, amelyben foglaltak eljutottak a Figyelő egyik újságírójához.

Orbán Viktor és Matolcsy György közösen jelentették be az MKB szanálását Fotó: Polyák Attila - Origo

Az MNB szerint az átalakítások után jól működő bank lesz az MKB-ból. Közleményében ezt írja:

„Az MKB Bank átalakítási programjával kapcsolatban a sajtóban megjelent egyes következtetések tévesek, az MKB Bank tavaly decemberben bejelentett ujjászervezése a korábban meghirdetett célokkal összhangban, megfelelően halad. A szükséges átalakítások végrehajtását követően az MKB Bank jól működő, nyereséges, erős pénzintézetté válik."