Túl vagyunk a hét legfontosabb piaci eseményén

% bankjegy CHF hitel felirat Forinthitel deviza pénz hitel kamat
Devizahitel forintosítása illusztráció
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2,1 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot. Bár elemzők szerint az Európai Központi Bank nemrég bejelentett likviditásbővítő intézkedése jelentősen megnövelte a valószínűségét a magyar kamatcsökkentésnek.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács 2014 júliusa óta nem módosította az alapkamatot. Az ezt megelőző kétéves kamatcsökkentési ciklusban a jegybanki alapkamat összességében 490 bázisponttal mérséklődött.

Nem vágott kamatot Matolcsy György Forrás: MTI/Vajda János

Lesz még kamatvágás

Stabil külső körülmények esetén újra kamatot csökkenthet a Magyar Nemzeti Bank 2015-ben, az idei várható kamatmélypont 1,6-1,9 százalék közé eshet - mondta Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág vezetője. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint idén tartósan alacsony olajárakkal, és mérsékelt inflációval lehet számolni Magyarországon, és várhatóan 310 forint alatti euró árfolyam lesz az év végén.

Alig marad devizahiteles

Az Equilor elemzői szerint a legfőbb ok, amiért egyre többen számítanak a felminősítésre, hogy idén a háztartások eladósodottságának szerkezetében óriási változás következhet be, a devizahitelek forintosításának köszönhetően 70-ről 3 százalékra csökken a devizahitelek aránya.

Kivezetik a devizahiteleket Forrás: MTI/Faludi Imre

Az Equilor szerint tavaszig nem várható az MNB-alapkamat további csökkentése, azonban az év derekán megváltozhat a helyzet: ha az inflációs pálya lefelé módosul a nyomott olajárak és a dezinflációs nyomás miatt, valamint az euró árfolyama tartósan 310 forint alatt marad, akkor az európai monetáris lazítást is figyelembe véve az MNB tovább mérsékelheti az alapkamatot.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője elmondta: a fő kérdés, hogy milyen árfolyam mellett tartható fenn az államadósság csökkenő pályája, az Equilor 2015-ben 305-325 forintos euró árfolyamot jósol.

A legfontosabb piaci esemény

Londoni pénzügyi elemzők csaknem konszenzusos előrejelzése szerint a Magyar Nemzeti Bank az első félévben, sőt várhatóan már az első negyedévben ismét csökkenti alapkamatát. Egyes elemzői vélemények azt írták, már a keddi ülésen is kamatot vághat a magyar jegybank.

Elemzők piaci szempontból az MNB monetáris tanácsának kamatdöntő ülését tartották a hét legfontosabb piaci eseményének.Az eurót negyedórával az MNB kamatdöntése előtt 312,42 forinton jegyezték, a döntés után tizenöt perccel, délután negyed háromkor 312,15 forinton.