Nemsokára jön az első nemzeti közműszolgáltató

- Fotó kulcsszó fotótéma épület belső Fotó kulcsszó fotótéma épület belső Budapest,  2007. március 7.
A Fővárosi Gázművek nyomásszabályozó állomása Budafokon.
MTI Fotó: Féner Tamás
Budapest, 2007. március 7. A Fővárosi Gázművek nyomásszabályozó állomása Budafokon. MTI Fotó: Féner Tamás Főgáz
Vágólapra másolva!
Egy ma megjelent kormányhatározatból derült ki, hogy 1 milliárd forint alaptőkével és 14 milliárd forint tőketartalékkal nemsokára létrejöhet az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.
Vágólapra másolva!

Nem tévedésből írtuk nagybetűvel az "első" szót a cég nevében, valóban ez lesz a neve. Már régóta tervezi a kormány a közműszolgáltatás államosítását, és több lépést is tettek az ügyben. A Fővárosi Gázművek önkormányzatoknál, az MNV-nél és az MVM-nél lévő részesedései már az államhoz kerültek, most országos szintűre terjesztik ki a cég működését.

Február végéig felállhat az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. is, amely 1 milliárd forint tőkét és 14 milliárd forint tőketartalékot is kap. A szükséges informatikai rendszerek pedig április végére kell, hogy elkészüljenek.

Elsőként a gáz jöhet a ENKSZ-ből Forrás: MTI/Féner Tamás

Jön majd máshol is

A tervek szerint az áram- és a távhőpiacon is hamarosan megjelenik az ENKSZ. A határozat szerint piaci alapon fog működni majd a vállalat, ami azt is jelentheti, hogy nem a költségvetésből kívánják finanszírozni a működését. Már korábban kiderült, hogy a cég kiemelt partnere lesz a Magyar Posta és a Díjbeszedő, amitől a szolgáltatások javulását várja a kormány.