Óriási tőkeinjekciót kapott a Szőlőőr

Árendás Csaba Árendás Csaba Árendás Csaba - interjú
Árendás Csaba, a Szőlőőr fejlesztője, a Quantislabs Kft. ügyvezetője
Vágólapra másolva!
Ismét mérföldkőhöz ért a Quantislabs, Magyarország valószínűleg legmenőbb mezőgazdasági startupja. Összesen 78 vállalkozás jutott forráshoz, rajtuk kívül egyetlen magyar.
Vágólapra másolva!

A Szőlőőr tavaly bejutott az Intel Global Challenge nemzetközi verseny nyolcas döntőjébe – húszezer vállalkozás közül egyedüliként a régióból.

A rendszert fejlesztő Quantislabs a Horizon 2020, az Unió legfontosabb kutatási-fejlesztési alapja támogatásáért indult. A program keretösszege mintegy 80 milliárd euró, ebből 78 vállalkozás részesül. A Quantislabson kívül egyetlen magyar cég, a Falcon Vision nyert el forrást.

Árendás Csaba, a Szőlőőr fejlesztője, a Quantislabs Kft. ügyvezetője Fotó: Polyák Attila - Origo

A SmartVineyard rendszer így több mint egymillió eurós támogatáshoz jutott, amelyet horizontális és vertikális skálázására használhatnak fel. Árendás Csaba ügyvezető az Üzletrésznek elmondta, nagyon sok szoftver- és hardverfejlesztési feladat áll előttük, minden az asztalon van, ami az alkalmazást felhasználóbaráttá, szebbé, hasznosabbá teszi. „Ez a mezőgazdaságban kiemelten fontos – így az alapító –, a gazdák átlagéletkora 57 év, nem az ipszilon generációról beszélünk.” A gigantikus összeget az elkövetkező két évben személyi állománybővítésre is biztosan felhasználják majd, több tucat mérnököt, fejlesztőt szeretnének fokozatosan felvenni.

A cég következő célja egyéb növénykultúrák bevonása mellett további precíziós szenzorok fejlesztése. Hogy pontosan hogyan könnyíti meg a gazdák életét – egyre inkább világszerte – a Szőlőőr, arról az Üzletrész cikkeibenolvashatnak.