A reklámadó miatt eszkalálódott a Simicska-Orbán háború

Lázár János, Földeák
Földeák, 2015. január 23. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Csongrád megyei Földeák polgármesteri hivatalában a térség polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2015. január 23-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A kormány csökkenteni akarja a reklámadót, ugyanakkor kiterjesztenék. Simicska Lajos ezért totális médiaháborút hirdetett, az üzletemberhez köthető médiabirodalom vezetése viszont egy emberként állt fel. A Számvevőszék szerint 2007 óta a kormányok hatástanulmányok nélkül alakították a különadókat. Kétszer drágult az üzemanyag, a Mol Romániában terjeszkedik. A megszűnő Baumaxok és bezáró Tesco-üzletek nagyot akcióztak. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A reklámadó csökkentését, kiterjesztését és a jelenlegi sávos helyett egykulcsos rendszer bevezetését javasolta február 3-án, kedden Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az egykulcsos adónem lehetséges mértékét nem kívánta megnevezni, de az osztrák ötszázalékos reklámadót említette, mint a legmagasabbat az Európai Unióban. A tárcavezető szavai olyan lavinát indítottak el, aminek egyelőre nem látszik a vége.

Totális háború

Az új reklámadó milliárdos terhet róna Simicska Lajos médiaérdekeltségeire. Simicska Lajos az Origónak azt mondta, a kormány javaslata totális médiaháborúhoz vezet. Az üzletember szerint a háború nem a pénzről, hanem az elvekről szól. Orbán Viktornak szerinte csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségest ezért ellehetetleníti. Ezt viszont ő nem hagyja, háborúzik, bár még nem tudja, melyik fél megy tönkre előbb a harcban.

Totális felmondás

A háború hírére a Simicska Lajoshoz köthető médiumok (Magyar Nemzet és Magyar Nemzet Online, Hír TV, Lánchíd Rádió) hat vezetője adta be felmondását. Simicska Lajos ezt követően megerősítette a médiaháború bejelentését, indulatos és obszcén jelzőkkel illette Orbán Viktort és a kormányt.

Totális adóztatás

A reklámadó átalakítása ellen egyébként a Magyar Reklámszövetség is tiltakozott: az adó kiterjesztése a kis árbevételű hazai médiavállalkozásokat egyértelműen ellehetetleníti. Ráadásul ha a kormány a saját reklámokat is megadóztatja, az minden magyar vállalkozást, és ezáltal az egész gazdaságot hátrányos helyzetbe hozza. A szervezet egyeztetéseket sürgetett a reklámadóról.

Lázár János bejelentése után lépett új fázisba Simicska Lajos háborúja Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Totális regisztráció

A kutyásokat nem adóztatják, de be kell jelenteniük állataikat az önkormányzatoknál. Azok a gazdik, akik ezt elmulasztják, harmincezres bírságra számíthatnak.

Totális áremelés

Nem csak a médiacégek és a kutyások jártak rosszul. Szerdán drágultak az üzemanyagok, 2-2 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj árát is a Mol. Aztán pénteken újra: a Mol 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj árát. Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 334-335 forintra, a gázolajé 352-353 forintra nőtt.

Totális Mol

Hamarosan Romániában is lesz Mol, a cég lezárta az olasz Eni 42 töltőállomással rendelkező romániai leányvállalatának megvásárlását, a felvásárolt benzinkutak Mol márkanév alatt fognak működni.

Romániában is lesznek Mol-kutak Fotó: Hirling Bálint - Origo

Totális útdíj

Az üzemanyag még mindig olcsó, de több útra kell matricát váltani, mint tavaly. Ennek köszönhetően több matricát adtak el. 600 ezer megyematricát adtak el a januári próbaüzemben, emellett bő 50 ezerrel több évest, mint a korábbi években. A heti és havi matricák eladásai sem estek vissza.

Totális forgalom

A forgalomszámlálási adatok szerint nőtt a Budaörsön átmenő forgalom. A település polgármestere szerint ez az M7-es bevezetőjére kivetett útdíj miatt van, egyeztetéseket kezdeményez a kormánnyal. Seszták Miklós fejlesztési miniszter az előző találkozót lemondta, azóta nem jelentkezett.

Totális akció

A Baumax kivonulása és a bezáró Tesco-boltoknak hála viszont hatalmas akciók voltak. Minden negyven százalékkal volt olcsóbb a Baumaxokban. Az üzletek előtt hosszú sorok voltak, sokan féltek, hogy fotó készül róluk, hiszen munkaidőben álltak órákat a sorokban. Nagy volt a tumultus a tolnai Tescónál is, amely az egyike az idén bezáró 13 üzletnek. A vevők gyakorlatilag letakarították az elektronikai részleg polcait, amikor bejutottak.

Totális munka

A 13 bezáró Tesco üzlet alkalmazottainak nagy része kaphat munkát a vállalat valamelyik logisztikai központjában. Az érintett 566 alkalmazottból 60 kollégának nem tudott állást kínálni a cég, 90-en maguk döntöttek távozás mellett.

A Tesco megtartja a bezáró boltok alkalmazottait Forrás: MTI/Origo

Totális kasszázás

Ötvenezer pénztárgépre lehet szükség a szolgáltató szektorban, miután megjelenik az a rendelet, ami a kereskedők után újabb szakmákat vonna be az online kasszák rendszerébe.

Totális autógyártás

Számolt az Európai Bizottság, elkészítette idei, Magyarországra vonatkozó előrejelzését. Lassulhat a gazdasági növekedés és nőhet a deficit. Jó hír, hogy az államadósság kismértékben csökkenhet 2015-ben az Európai Bizottság jelentése szerint. A szervezet a munkanélküliség csökkenésére és az export növekedésére számít, ez utóbbiért főleg a tavaly beindult autógyárak lesznek felelősek.

Totális megalapozatlanság

A Számvevőszék ellenőrizte a 2007 és 2013 között bevezetett költségvetési kiigazításokat. A mindenkori kormány a különadókat jellemzően hatástanulmányok nélkül módosította, és a tartalékokat is háttérszámítások nélkül állapították meg.