Vágólapra másolva!
Este megismerhetjük a Fed döntését, illetve iránymutatását magyar idő szerint este 7 órakor. A piacok már azt árazzák, hogy a kommunikációban változás jöhet, ami egy esetleges júniusi kamatemelést vetíthet előre.
Vágólapra másolva!
  • Kedden korrigálták előző napi nagy menetelésüket az európai részvényindexek, 0,6-1,5 százalékos mínuszok jöttek össze, egyedül a brit parkett tudott pluszban zárni. Ma reggel viszont már emelkedéssel indíthatnak a börzék.
  • Ma ér véget a Fed kétnapos ülése, így a befektetők az innen érkező hírekre figyelhetnek majd. A piacon olyan spekulációk terjedtek el, hogy a jegybank elhagyhatja a "türelmes" szót az iránymutatásából, amiből pedig azt lehet levonni, hogy hamarosan, akár már júniusban jöhet a kamatemelés. Tegnap vegyesen fejezték be a napot a főbb indexek, a Nasdaq minimálisan emelkedni tudott, ellenben az S&P 500 és a Dow Jones mínuszban zárt.
  • Az ázsiai piacokon pluszokkal készülnek zárni a tőzsdék, a kínai indexekkel az élen.Főként az fűtheti a kínai börzéket, hogy a lassabb gazdasági növekedés miatt újabb stimulus bevezetésére is sor kerülhet a kormány részéről.
  • A dollár euróval szembeni árfolyama egyelőre az 1,06-os szint közelében mozog a Fed döntése előtt. A nyersanyag piacokon a WTI továbbra is 6 éves mélypontok közelében ingadozik, míg a Brent 53 dollárnál időzik. Az arany is gyenge, szerda reggel 1150 dollár alatt található a jegyzés, ami tavaly novemberi mélységeket jelent.
  • Idén és jövőre 2,5-3 százalék közötti lehet a magyar gazdaság növekedési üteme, mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány nem lát olyan krízisszcenáriót, amely veszélyeztetné ezeket a terveket. A kormány április végéig benyújtaná a jövő évi költségvetési terveket, és szintén áprilisban készítik el a konvergencia beszámolót az EU felé.
  • Tovább csökkentette a Richter részvényére vonatkozó célárát a Goldman Sachs elemzője, már csak 2659 forintot ér szerinte a papír (korábbi célára 2758 forint volt). Ajánlása maradt eladás/semleges.
  • A Raiffeisen több változatot is mérlegel ukrán leányával kapcsolatban, az egyik ilyen az EBRD-vel való szoros együttműködés, nyilatkozta Karl Sevelda vezérigazgató a Handelsblattnak. Azt is hozzátette, hogy nem tárgyalnak az egység eladásáról más szereplőkkel, az EBRD-n kívül. Az orosz egységnél növekvő céltartalékolási költséggel számolnak, de az ottani üzletág még akkor is nyereséges maradnak, ha ezek a kiadások megháromszorozódnak. Céljuk, hogy elérjék a 12 százalékos tőkemegfelelési mutatót (CET1), ennek érdekében az osztalékfizetés is másodlagos.
  • A mai napon jár le az Alibaba (NYSE: BABA) tavaly szeptemberi IPO utáni részvényeladási tilalma, amely akár 437 millió darab papír eladását teheti lehetővé.Ez meghaladja a kínai vállalat IPO-jánál eladott 368 millió részvény mennyiségét. Elemzők úgy gondolják, hogy a nap folyamán ezért némi esés lehet a papír árfolyamában, de a periódus lejáratát már korábban is beárazhatta részben a piac. Érdemes azonban fejben tartani azt is, hogy szeptemberben egy ennél is nagyobb eladási tilalmi időszak fog lejárni, amely további 1,6 milliárd darab részvény eladását teszi majd lehetővé.
  • 3 százalékkal csökkent az Oracle (NYSE: ORCL) nettó profitja a február végén zárult negyedévében, főként az erősödő dollár miatt. Az árbevétel 1 százaléknál is kisebb növekedést ért el éves szinten, bár a dollárerősödés hatásától megtisztítva 6 százalékos növekedésről számolhatott be a vállalat. A részvényenkénti profit soron 56 centes eredményt ért el az Oracle, ami megegyezik az egy évvel korábbi értékkel, viszont elmarad az elemzők által várt 68 centtől. Zárás után 1,6 százalékos pluszba lendült az árfolyam.
  • A várakozásoknak megfelelő éves profitról számolt be a Zara márkát is tulajdonló Inditex csoport (Madrid: ITX). A vállalat 2,5 milliárd eurós nettó éves profitról számolt be, ami közel egyenlő az elemzők által várt 2,49 milliárd euróval. Az Inditex eredményeit a gyengülő euró is segítette. Az elemzők azt várják, hogy a spanyolországi értékesítések idén is erősek lehetnek.