Vágólapra másolva!
Akár jöhet is a kamatemelés júniusban a Fed részéről, de a monetáris szigorítás üteme lassabb lehet, mint azt korábban gondolta a piac. A hírekre gyengült a dollár és kilőttek az amerikai tőzsdék. 
Vágólapra másolva!
  • A Fed megtette az első lépést afelé, hogy megindulhasson a kamatemelés, de annak üteme lassabb lehet, mint ahogyan arra korábban számítani lehetett. Kikerült a „türelmes” szó a jegybank iránymutatásából, viszont Yellen sietett elmondani, hogy ez nem jelenti azt, hogy türelmetlenné válnának. Figyelni fogják a munkaerőpiaci helyzetet, valamint a gazdaság és az infláció alakulását. Az áprilisi ülésen még nem várható lépés, viszont egy júniusi első kamatemelésnek nagyobbak az esélyei.
  • A hírekre komoly mozgások indultak a piacokon. A New York-i tőzsdék nagy raliba kezdtek és több mint egy százalékos pluszt szedtek össze zárásra. Az S&P500 mind a 10 szektora emelkedni tudott a közművek és az energiacégek vezetésével.
  • A lassabb kamatemelés lehetőségére gyengülni kezdett a dollár és az 1,06 körüli szintekről egészen 1,10 fölé lőtt ki az EURUSD árfolyam, míg ma reggel 1,0780 körül ingadozik. Az arany pedig az 1150 dollár körüli szintekről több mint 20 dollárt ugrott, és ma reggel 1172 dollárnál jár.
  • Vegyesen indulhat meg a kereskedés az európai tőzsdéken csütörtökön, azt követően, hogy tegnap is felemás napot zártak a főbb indexek. Szerdán a londoni FTSE100 több mint 1,5 százalékot ugrott, ellenben a DAX 0,5 százalékos mínuszt hozott össze. A dollár gyengülése nem feltétlenül jó hír az európai részvénypiacok szempontjából.
  • Tovább sztrájkolnak a Lufthansa (Xetra: LHA) pilótái, az eddigi kétnapos munkabeszüntetést kiterjesztették már péntekre is. Pénteken a német rövid- és középtávú útvonalakon nem fognap repülni a gépek. Vagyis egyelőre úgy tűnik továbbra sincs megállapodás a pilóták és a cég között a korai nyugdíjazásról és más juttatásokról.
  • A katonai repülőgépek iránt növekvő keresletre számít az Airbus (Párizs: AIR) Ázsiában a következő időszakban. A cég szerint a jelenlegi évi 45 milliárd dolláros piac 50 milliárdosra nőhet a kormányok katonai kiadásainak emelkedése miatt. Az Airbus árfolyama közel 50 százalékot emelkedett az év elejétől, azt követően, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében egy profit warning után nagyot esett az árfolyama.
  • 2-1 arányú részvény felaprózást jelentett be a Starbucks (Nasdaq: SBUX), miután a cég árfolyama rekordmagasságok emelkedett múlt hónapban. A március 30-án részvénnyel rendelkező befektetők kapni fognak majd egy plusz részvényt minden egyes papírjuk után, míg az első kereskedési nap a felaprózás után április 9 lesz.
  • Közvetlenül is értékesítheti majd autóit a Tesla Motors (Nasdaq: TSLA) New Jerseyben, miután az állam kormányzója aláírta az erről is szóló kereskedői törvényt. A közvetlen értékesítési lehetőség a zéró káros anyag kibocsátású gépjárművekre vonatkozik. A Tesla eddig 600 darab S modellt értékesített New Jerseyben, úgy hogy tavaly márciusban az Autóipari Bizottság ennek az értékesítési formának a tiltásáról határozott.
  • Nagyon optimista lett a JP Morgan elemzője az OTP-re vonatkozóan, célárát 6950 forintra emelte a korábbi 4680 forintról, míg ajánlását is a vétellel egyenértékű felülsúlyozásra változtatta. Ez a célár egyébként 2010 októbere óta a legmagasabb az OTP-re, ami 50 százalékos felértékelődési potenciált indukál.
  • A BUX is a gyengébben teljesítő tőzsdeindexek között volt tegnap, miután a Mol és a Magyar Telekom egy százalék feletti mínuszt hozott össze, míg a Richter és az OTP 0,4, illetve 0,3 százalékos mínuszban zárt. A forgalom nagyjából az idei átlagnak megfelelően alakult, kicsivel több mint 8 milliárd forintot tett ki.