Vágólapra másolva!
Ismét kamatot vághat az MNB, ám az elemzők egyelőre nem biztosak benne, hogy 10, vagy esetlegles 20 bázispontos csökkentés jön. Közben a dollár továbbra is gyengélkedik, és a nemzetközi piaci hangulat sem túl acélos.
Vágólapra másolva!
  • Nem lett túl erős a kínai HSBC feldolgozóipari PMI adat, a várt 50,5 pont helyett csak 49,2 pontos lett, márciusban, ami visszaesés a februári 50,7 ponthoz képest. Emiatt az ázsiai piacokon sem túl jó a hangulat, 0,2-0,3 százalékos mínuszokat lehet látni.
  • Enyhe mínuszok alakultak ki zárásra tegnap az amerikai börzéken is, az S&P 500 ugyanakkor továbbra is 2 100 pont felett található. Leginkább a dollár volatilitása nyugtalaníthatja a befektetőket. A szektorok közül a pénzügyi és ipari cégek gyengélkedtek, míg az általános fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek.
  • Az európai piacokon ennek megfelelően szintén mínuszos nyitás várható, derül ki a határidős indexekből. Főleg a német-görög megbeszélésekre figyelhetnek a befektetők, ahol konkrét előrelépésről egyelőre nehéz beszélni a tegnapi Merkel-Tsipras találkozó után.
  • Fontos makroadatok érkeznek ma a fejlett országokból, melyekre a befektetők is érzékenyen reagálhatnak. Európából PMI-adatok látnak napvilágot, míg az USA-ból a PMI-adat mellett még inflációs számok, és lakásértékesítési adatok is jönnek.
  • Ez a dollár árfolyamát is erősen befolyásolhatja, ami továbbra is gyengélkedik a Fed múlt heti nyilatkozatai után. Az EURUSD stabilan 1,09 felett jár, míg a dollárindex 97 pontig süllyedt vissza.
  • Folytatta remeklését a BUX index tegnap, 0,5 százalékos emelkedést produkált. Bár a hangulat nem volt túl acélos, a Mol 2,1 százalékos pluszban zárt, és ezzel segítette az indexet, bár az olajpapír még ezzel együtt is mindig 12 000 forint alatt található. A forgalom a magyar tőzsdén magas volt, meghaladta a 15 milliárd forintot, szemben az idei év 9 milliárd forint alatti átlagával.
  • 33 forintos osztalékot javasol a Richter menedzsmentje a közgyűlésnek, derült ki a ma reggeli tájékoztatóból. A Richter éves közgyűlése május 11-én lesz majd, a 33 forintos osztalék pedig a tegnapi záróárral számolva 0,8 százalékos osztalékhozamot jelent.
  • Ma ismét kamatot vághat az MNB monetáris tanácsa, az elemzői konszenzusban 1,9 százalékra való csökkentés szerepel, ezzel együtt a mindössze 10 bázispontos vágásnak is komoly esélye van. A forint akár érzékenyen is reagálhat a délután 2-kor történő bejelentésre, ám az sem kizárt, hogy a piaci szereplők már beáraztak egy esetleges vágást.
  • Vártnál lényegesen erősebb negyedévet zárt a svéd Hennes & Mauritz (Stockholm: HMB), a nettó nyereség 3,61 milliárd svéd korona lett, szemben a konszenzusban lévő 3,32 milliárd koronával. A bruttó fedezeti hányad is a vártnál nagyobb lett a cégnél, ugyanakkor a dollár általános erősödése miatt a beszerzési költségek emelkedhetnek majd a jövőben, figyelmeztetett a menedzsment.