Azoknak a devizahiteleseknek is jár pénz, akiknek megszűnt a bankjuk

Vágólapra másolva!
Azok a devizahitelesek is megkaphatják a banki elszámoltatás miatt nekik járó pénzt, akiknek közben felszámolás miatt megszűnt a hitelezőjük.
Vágólapra másolva!

Több pénzügyi intézmény is megszűnt már a devizahitelezés kezdete óta. Ezek a vállalkozások elsősorban kisebb személyi kölcsönöket vagy más hiteleket folyósítottak. A tartozásokat az adósok már ki is fizethették. Elszámoltatás nélkül nem is történne semmi, most viszont sokan keresték elő régi papírjaikat, hogy ők is kérjék a kártalanítást. Előfordulhat azonban, hogy nem találják a hitelezőt, mert felszámolással megszűnt. A válság óta jártak már így pénzügyi vállalkozások, takarékok és kisebb bankok is.

A felszámolás nem akadály

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint azonban ez sem akadály. Amennyiben a hitelt folyósító pénzintézet úgy szűnt meg, hogy jogutódja van, akkor a jogutód pénzügyi intézmény köteles az elszámolásra. Ha a hitelintézet felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, a fogyasztóval a felszámoló/végelszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. számol el.

Akinek volt még hitele 2009. július 26-án, annak jár a kártalanítás alapszabály szerint. Tehát aki ez után tudta le a hitelét, de most nem találja a céget, amelynek tartozott, annak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t kell keresnie. Az elszámoltatás további részleteiről itt írtunk.