Hatalmas emelkedés előtt az OTP?

Vágólapra másolva!
Igen kitartósan emelkedett év eleje óta az OTP árfolyama, így elértük a bűvös 5000 forintos magasságokat, ahonnan korábban már többször is lefele fordult az árfolyam. Ha ezúttal nem gyengül el a papír, úgy az elmúlt évek tapasztalatai alapján akár további nagy árfolyam emelkedésre is sor kerülhet. 
Vágólapra másolva!

13:25: Kilőtt az OTP!

Varga Mihály szavaira, ismét nagyobb pluszba kapcsolt az OTP árfolyama, ugyanis a nemzetgazdasági misniszter arról is beszélt, hogy az orosz szankciókkal leginkább sújtott szektorok vállalatainak segítséget nyújtana a kormány. Itt pedig külön kiemelte a bankszektort, a mezőgazdaságot és az építőipart, írja a Reuters. Ezzel pedig az OTP árfolyama már több mint 4 százalékos menetelésben van, és 5300 forint felett jár szerdán.

Varga szavaira egyébként a Magyar Telekom árfolyama még nagyobb pluszba lendült, azután, hogy a telekomadó felülvizsgálatát is kilátásba helyezte a miniszter.

09:45: Kitartóan emelkedik az OTP

Mark Twain híres mondása szerint a történelem sosem ismétli önmagát a részvénypiacokon, de a folyamatok rímelnek egymásra. Mivel az OTP árfolyama az elmúlt több mint két évben jellemző 40 százalék széles kereskedési sáv tetejéhez, az 5000 forintos magasságokhoz érkezett, érdemes talán átnézni, hogy a múltban hasonló mozgásokat követően hogyan reagált a részvény árfolyama.

Forrás: Investor.hu

Az összehasonlítás persze több sebből is vérzik, és gyakorlatilag mellőzi a tudományos alaposságot, egy érdekes szempontot azonban adhat az OTP papírok kilátásaival kapcsolatos gondolkozáshoz. Pusztán ez alapján még nem érdemes befektetési döntést hozni, ahhoz sok más tényezőn is célszerű lehet alaposan végigmenni.

Lássuk, hogy mi történt a múltban!

A 2000-es évek elején az OTP a mostani helyzet hasonlóan nagyjából két évet töltött el egy 30 százalékos széles kereskedési sávban, amiből végül felfele tört ki az árfolyam. Nem is akárhogyan, igen lendületesen 55 százalékot ralizott a részvény mindössze pár hónap alatt.

Forrás: Investor.hu

Hasonló jelenséget figyelhettünk meg 2002 és 2004 között is. Az árfolyam sokáig oldalazott, erőt gyűjtött ahhoz, hogy aztán 75 százalékot zakatoljon felfele mindössze pár hónap alatt.

Forrás: Investor.hu

A 2008-as pénzügyi válságot megelőzően hasonló folyamatokra került sor, bár a részvény a hosszas oldalazást követően a 8000 forintos magasságból „már csupán” 28 százalékos emelkedésre volt képes a 11 000 forintos történelmi csúcsok eléréséig.

Forrás: Investor.hu

Csupa-csupa jó hír. Még ha nem is ismétli magát forintra pontosan a történelem, az OTP így is szép árfolyammozgásra számíthat az előttünk álló hónapokban. Legalábbis, ha ezekből a leegyszerűsítő példákból indulunk ki. Persze azért ne gondoljuk, hogy az OTP árfolyama tényleg csak felfele mehet. Sőt! Míg a 2000-es években a bank akvizíciós lendülete és a kövér megtérülési mutatók repítették egyre feljebb az árfolyamot, addig most meglehetősen más, látszólag több kihívással terhelt piaci környezetben kell működni, alacsonyabb profittermelő képesség mellett. Nincs persze kizárva, hogy az OTP hasonlóan virágzó évek előtt áll, de látva a számokat, ennek most kisebb a valószínűsége.

A végére talán érdemes elvenni az élét a múltbeli tapasztalatok előrejelző erejének, vagyünk hát egy pillantást a bankpapírok 2009 és 2012 közötti teljesítményére. Bár a 2000-es években hasonló oldalirányú mozgások emelkedést generáltak, ebben az esetben az árfolyam pár hónap leforgása alatt 37 százalékkal zuhant. Pusztán a múltbeli folyamatok tanulmányozásánál tehát alaposabb elemzést követel a befektetési döntés meghozatala.

Forrás: Investor.hu