Ennyi segítség megy az ukrajnai magyaroknak

ungvár piac ungvár piac
Vágólapra másolva!
Kárpátalján nincs élelmiszerhiány vagy éhínség, de az infláció miatt minden nagyon drága. A helyi magyaroknak nem segélycsomagokra, hanem pénzre és munkahelyekre lenne szükségük. A kormány 85 millió forintból indít egyéves segélyprogramot, és megvizsgálja, milyen lehetőségek vannak a munkahelyteremtésre és a gazdaságélénkítésre. Ukrajna a Valutaalaptól 17,5 milliárd dolláros kölcsönt kap.
Vágólapra másolva!

Kárpátalján pillanatnyilag nincs éhínség, sem mérhetetlen nyomor. Az üzletek tele vannak, csak az árak szöktek az egekbe az árfolyamzuhanás miatt. De már azok is visszaestek kissé, egy többé-kevésbé elfogadható szintre, és egyelőre stabilizálódtak, jelentette az Origo kárpátaljai tudósítója. Kérdés viszont, hogy mi lesz áprilistól, amikor az áram 40 százalékkal, a földgáz pedig a 3-6-szorosára drágul.

Munkahelyekre lenne szükség

Tudósítónk úgy látja, az Ungvár környéki magyarlakta településeken nem nagyon hallott a lakosság Magyarországról érkező segélyekről. A kilátástalanság miatt a családok tömegesen kezdenek kivándorolni, és semmilyen taneszköz-támogatás vagy főiskola-fejlesztés (a kormány leginkább ilyen támogatásokban részesítette eddig a határon túli magyar közösségeket) nem fogja őket rábírni a maradásra. Munkahelyekre lenne szükség, ehhez pedig Magyarországról érkező befektetők kellenének.

Nem tudják megvenni

Ha a kormány támogatásokat küld, akkor az pénzben érkezzen, mert élelmiszer van, csak nem tudják megvenni, kérték a kárpátaljai magyar szervezetek a Magyar Hírlap szerint Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárt.

Áru van, de nagyon drága Fotó: Bielik István - Origo

A kormány 85 milliót ad

A kormány nemrég 85 millió forintot különített el karitatív célra, tudta meg az Origo a Miniszterelnökségtől, az összeget kárpátaljai karitatív szervezetek segítségével juttatják el rászoruló családoknak. A pénzből egy egyéves segélyprogramot akarnak finanszírozni, derül ki a kormány március 12-én közzétett rendeletéből.

Ugyanebben a rendeletben a kormány felszólítja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tekintse át, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a határon átívelő programok keretén belül Kárpátalján munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő programok indítására. A nemzetgazdasági minisztert pedig arra, hogy a Kárpátalján működő magyar vagy vegyes tulajdonú vállalkozások számára fogalmazzon meg javaslatot a bérek értékállóságának megőrzésére.

A magyar intézmények működése

A tárca hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a magyar intézmények zavartalan működésének biztosítására, ezért 2014-ben 600 millió forint összegű támogatást kaptak a kárpátaljai nemzeti jelentőségű intézmények programjai és beruházásai. Ezen felül tavaly és idén is kaptak támogatást az egyházi karitatív szervezetek, valamint az egyházi fenntartású óvodák és iskolák.

Seszták Miklósnak kell utánanéznie, hogyan lehetne munkahelyeket teremteni Kárpátalján Forrás: MTI/Kovács Attila

Fatüzelésű kazánok

A Magyar Katolikus Karitász 30 millió forintból vett fatüzelésű kazánokat iskoláknak, kollégiumoknak, szeretetotthonoknak és plébániáknak. 10 millió forintból pedig főleg élelmiszercsomagokat juttattak el helyi szervezeteiken keresztül Kárpátaljára. Március 15-én pedig gyűjtést szerveztek minden katolikus templomban, az összes perselypénz Kárpátaljára megy majd.

Tartós élelmiszerek

Tavaly 600 ezer forint értékben juttatott el tartós élelmiszert a Magyar Vöröskereszt az ungvári testvérszervezetének. Idén áprilisban a beregszászi Vöröskereszt kap majd egy 500 ezer forintos csomagot, a Magyar Vöröskereszt kárpátaljai magyarok megsegítésére létrehozott számláján pedig ezen felül már összegyűlt 100 ezer forint.

Higiéniás szerek, bébiételek

Tartós élelmiszereket, higiéniás szereket, babaápolási termékeket, bébiételeket tartalmazó segélycsomagokat juttat el a beregszászi járás körülbelül 30 településére az Ökumenikus Segélyszervezet. Az Origóval azt közölték, a 2015 tavaszára tervezett program értéke eléri majd a 8 millió forintot, de ez a beérkező adományok függvényében nőhet. Ahogy a többi segélyszervezet, az ökumenikusok is folyamatosan várják az adományokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet támogat nehéz körülmények között élő, elsősorban egyedülálló időseket, olyan, főleg többgyermekes magyar családokat, ahol a családfenntartó katonaként szolgál vagy szolgált, és Budafok-Tétény önkormányzatával együttműködve gyermekétkeztetést.

17,5 milliárd dolláros hitel

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 17,5 milliárd dolláros hitelcsomagot nyújt Ukrajnának a szervezet március 11-ei döntése alapján. Ebből 5 milliárdot még a múlt héten folyósítottak, másik 5 milliárdot pedig a következő hónapokban fognak. Más nemzetközi szervezetek még 7,5 milliárd dollárt adnak kölcsön, az ukrán kormány pedig azt reméli, meg tudnak egyezni 15,4 milliárd dollár adósság elengedéséről a hitelezőkkel.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök arra számít, ebből a pénzből stabilizálni tudják majd a gazdaságot és a hrivnyát, az IMF szerint pedig az ukrán gazdaság 2016-ban már növekedhet, 2 százalékkal.

IMF-kölcsönből állítanák talpra az ukrán gazdaságot Forrás: AFP/Maurizio Gambarini

A gazdaság romokban

Az ukrán gazdaság romokban hever. Az államadósság egy év alatt 40-ről a GDP 100 százalékára emelkedett. A következő három évben Ukrajnának 27 milliárd dollár adósságot kellene törlesztenie, ráadásul ebből 3 milliárdot 2015 végéig, az oroszoknak, akik nem valószínű, hogy türelmesek lesznek.

Rosszabb a helyzet, mint ’92-ben

Elemzői várakozások szerint az ukrán gazdaság 5 százalékot fog zsugorodni idén, mindezt úgy, hogy már a 2014 előtti öt évben recesszió volt. Jelenleg az egy főre eső GDP alacsonyabb, mint 1992-ben volt. Az ipari termelés 10 százalékot esett 2014-ben, ugyanis a lázadók által elfoglalt Donbassz volt az ipar szíve. A korrupció Ukrajnában az egyik legnagyobb a világon, a Transparency International listáján az ország a 142. a 175-ből.

Jó részük magyar állampolgár

Ukrajnában a legutóbbi népszámlálás adatai szerint körülbelül 150 ezer magyar él. Jó részük magyar állampolgár is, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár azt mondta, 93 800-an szereztek Ukrajnából magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítás keretében.