Kiderült, mi a jobbikos cukikampány lényege

Orosz Mihály Zoltán, Zagyva György Gyula és Tyirityán Zsolt társaságában Érpatakon
Vágólapra másolva!
Hangfelvétel is készült arról, hogyan magyarázza el a Jobbik cukiságkampányának lényegét Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke. Apolitikus azt mondja, a Jobbik a nyugdíjasokat szeretné megnyerni, ezért „kedves, aranyos gyerekként” viselkedik. Eközben munkamegosztás alakítottak ki olyan szervezetekkel, mint a Betyársereg, akik a radikálisabb vonalat viszik.
Vágólapra másolva!

A vigyazo.blog.hu hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke szimpatizánsainak magyarázza el a párt újfajta kommunikációs stratégiáját. A felvételen szó esik Sneider Tamás személyi titkáráról, Dér Zsoltról is, aki, mint elhangzik, a Betyársereg tagjaként áttért a muszlim hitre, és az Iszlám Állam egyik propagandafilmjét is terjeszti.

A blog állítása szerint a felvétel tavaly szeptemberben készült egy szekszárdi Jobbik-rendezvényen, ahol a Betyársereg felügyelete mellett avattak fel egy rovásírásos helységnévtáblát. Sneider a Magyarnarancs.hu kérdésére megerősítette, hogy ő beszél a felvételen, ami szerinte „nem hírértékű”.

Sneider Tamás az Országgyűlésben Fotó: Polyák Attila - Origo

Stratégiai szövetség

A Betyársereget 2008-ban alapította Tyirityán Zsolt, nagyrészt a HVIM tagjaival együtt. Tyirityán elmondása szerint a szervezetben számos büntetett előéletű személy is tag, Tyirityán maga is egy évet és nyolc hónap töltött fegyházban súlyos testi sértés miatt.

A Jobbik és a Betyársereg 2010-ben stratégiai szövetséget kötött, amelyet később egy verekedésbe torkolló vita után felbontottak. Vona Gábor később már hangoztatta, „nincs formális kapcsolat” a két szervezet között. Sneider Tamás ezzel szemben a rendezvényen arról beszél, egyfajta munkamegosztás van a Jobbik és olyan szervezetek között, mint a Betyársereg vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, ugyanis a párt „nem tehet meg” olyasmiket, amik „az egyszerű polgárnak” nem szimpatikusak.

Munkamegosztás a betyárokkal

„Ezt tudomásul kell venni és kell egy munkamegosztás, ezért jó, hogy van Betyársereg, ezért jó, hogy van HVIM, mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg a Parlamentben, nem úgy fogalmazhatok meg, mert nekem arra kell figyelni, hogy az egyszerű polgár esetében, akiben semmi nemzeti érzés nincsen, szimpatikus legyen a Jobbik, és rá fog szavazni” – mondta.

Vona Gábor Tyirityán Zsolttal és a Betyársereg tagjaival Forrás: Atv.hu

Nyugdíjas szavazatokra pályáznak

A médiában „cukikampánynak” nevezett kommunikációs stratégia céljairól Sneider azt mondta, nagy hangsúlyt fektetnek a nyugdíjas szavazók megszólítására, mivel „nélkülük nem lehet választást nyerni”. „Ahhoz, hogy őket megszólítsd, ahhoz meg egy kedves, aranyos gyereknek kell lenni. (...) Nem könnyű ez, mindig ilyen borotvaélen kell táncolni” – mondta.

Lavírozni kell

Az arculatkampány céljait pedig így foglalta össze: "Nyilván én azt szeretném, és afelé igyekszünk terelni azt a széles réteget, amelyet meg fogunk szólítani, hogy az magától – idézőjelben mondom – radikalizálódjon, vagy mondanám úgy, hogy nemzeti öntudatra ébredjen..."

Vona Gábor évértékelőjén néppárti fordulatról beszélt, Sneider Tamás szerint lavíroznak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Oktatófim az Iszlám Államtól

A felvételen szó esik Dér Zsoltról is, aki a Betyársereg tagja, emellett Sneider Tamás személyi titkára. A felvételen egy férfi (feltehetően annak készítője) azt kérdezi, igaz-e, hogy Dér Zsolt felvette a muszlim hitet, és, hogy a Betyárseregben egy, az iraki ellenállásról szóló „iszlamista propagandafilmet” szoktak vetíteni. Sneider mindkét kérdésre igennel válaszol, megjegyezve, „sokkal jobb, mintha zsidó hitre tért volna át.” A film a bombakészítés, a páncélozott járműrobbantás és a gerillaharc módszereit mutatta be.

Gyilkolni akart, ezért tapsot érdemel

Dér Zsolt 2011-ben került először a figyelem középpontjába, amikor Tyirityán Zsolttal, a Betyársereg vezetőjével együtt lépett fel a Magyar Szigeten. Tyirityán délszláv háborús veteránként mutatta be: „Amikor a horvát háború után Boszniába terelődött a harc, ő akkor is visszament, már nem a magyarság védelmében, hanem gyilkolni akart és ezért is megérdemel egy tapsot” – mondta.

Orosz Mihály Zoltán, Zagyva György Gyula és Tyirityán Zsolt Vona Gábor tanácsadójával, Baranyi Tibor Imrével Forrás: Origo

Vona Gábor tanácsadója is felbukkan

Dér Zsolt és Tyirityán Zsolt neve az Origo februári, a Vona Gábor által alapított Attila Király Szellemtudományi és Nemzetstratégiai Akadémiáról szóló cikkben is felmerült. Az egyik, a cikkben szereplő képen Dér Zsolt látható az akadémia diákjai és oktatói között. Az akadémia vezetője, Baranyi Tibor Imre, aki egyben Vona Gábor tanácsadója, a Vigyázó.blog.hu megjelent képen is feltűnik Dér Zsolt, Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester, Tyirityán Zsolt és Zagyva György Gyula társaságában.

Tiszteletbeli hallgatók

Mint írtuk, a Vona Gábort is tanárai között tudó, a Jobbikhoz több szálon kötődő akadémia volt hallgatói arról számoltak be, hogy egyes oktatók írásaikban a nőket „spirituálisan alacsonyabb rendűnek” nevezték, és méltatták Szálasi Ferenc és Julius Haynau történelmi szerepét. Az Origo forrásai szerint az akadémiához köthető kör komoly befolyást szerzett a Betyársereg anyaszervezeteként is ismert Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomban is, az akadémia tiszteletbeli hallgatói közé tartozik Barcsa-Turner Gábor, valamint Zagyva György Gyula, a HVIM elnöke.

Baranyi Tibor magához a Betyársereghez is közel áll, egy interjúban azt mondta, jó barátjának tartja Tyirityán Zsoltot és más Betyársereg-tagokat, akiket egyben „kiváló harcosoknak” tart.