Buda-Cash: zárolták a Honvéd Egészségpénztár számláját

Hende Csaba; Benkő Tibor Hende Csaba honvédelmi miniszter  és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a díszszázad előtt Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium II. objektumában, a XIII. Lehel  úton.  Az objektumban tartják az éves értékelő és fe
Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a díszszázad előtt Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium II. objektumában, a XIII. Lehel úton. Az objektumban tartják az éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletet
Vágólapra másolva!
Érintett a DRB-ügyben, ezért zárolták a Honvéd Egészségpénztár számláját. A tilalom legfeljebb 180 napig tart és vonatkozik a más pénztárakba történő átlépésre, a pénztárból való kilépésre és a tagi követelésekre is.
Vágólapra másolva!

A Honvéd Egészségpénztár hétfőn délután kifizetési tilalmat rendelt el - áll a HE honlapján. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a pénztár érintett a DRB Bank ügyében.

A kártyarendszer is leállt

A tilalom a további intézkedésig, de legfeljebb 180 napig tart, és vonatkozik a más pénztárakba történő átlépésre, a pénztárból való kilépésre és a tagi követelésekre is. A kártyarendszert is leállították hétfőn este.

A kártyarendszer is leállt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Pro Vitánál is zárolták a számlákat

Pro Vita Egészségpénztárnál is kifizetési tilalmat rendelt el az MNB, itt azonban nem zároltak minden számlát. A tagok továbbra is igénybe vehetik egyéni egészségszámláik terhére a pénztárak szolgáltatásait, azonban csak a jelenleg a DRB Bankcsoportnál lévő pénztári vagyon hányadán felüli mértékig.

Visszavonták a DRB-csoport engedélyét

A DRB-bankcsoport kisbankjainak tevékenységi endegélyét hétfőn vonta vissza a jegybank. A csoport négy kisbank-hálózatból áll (DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank). A kisbankok engedélyét azért vonták vissza, mert a velük szembeni követelések meghaladják eszközeik értékét.

Visszaélés gyanúja

A bankcsopot csoport a Buda-Cash Brókerház tulajdonában van. A brókerháznál a múlt hétfőn tartott razziát a rendőrség, mert visszaélésekkel gyanúsítják őket. Azóta eljárást indított ellenük a jegybank, a tulajdonosokat pedig tanúként hallgatták ki. Az MNB szerint a cégcsoport 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni.

Kezdődik a kártalanítás

A DRB Bankcsoport betétesei a kártalanításra várnak. A betéteseknek nincs teendőjük, a részletekről levélben kapnak értesítést. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) március 4-től elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb 2015. március 31-ig befejezi a kártalanítását.