Olcsóbbak lettek az élelmiszerek, de csak a kereskedőknek

Vágólapra másolva!
A termelői árak 2013 óta csökkennek, januárban 7,2 százalékkal voltak olcsóbbak az állati és növényi eredetű élelmiszerek az egy évvel ezelőtti árakhoz képest. Ennek ellenére a fogyasztói árak alig változnak.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint tavaly januárhoz képest a növényi termények termelői ára 7,4, a vágóállatok és állati termékeké 6,9 százalékkal volt alacsonyabb mint egy évvel ezelőtt. A folyamat 2013 júliusa óta tart, bő egy évig elsősorban a gabonafélék árcsökkenése vitte le az átlagot. Tavaly augusztus óta viszont már az állati termékek termelői ára is folyamatosan csökken.

Olcsóbb krumpli

A legnagyobbata burgonya ára csökkent tavaly, 37,8 százalékkal lett olcsóbb. A gyümölcsfélék ára 21,1 százalékkal, a gabonáké 9,9 százalékkal, a zöldségféléké 4,7 százalékkal esett. Az élő állatok felvásárlási ára 4,2 százalékkal volt alacsonyabb tavaly januárhoz képest. A vágósertés termelői ára 9,1 százalékkal esett vissza és így 2011. szeptember óta a legalacsonyabb lett. A vágóbaromfi ára sokkal kisebb mértékben, 1,6 százalékkal mérséklődött.

Az állati termékek termelői árszintje 12,1 százalékkal csökkent januárban az előző év azonos időszakához képest. Az állati termékek közül a tojás ára 5,5 százalékkal nőtt, miközben a tejé 17 százalékkal csökkent.

A bolti árak maradnak

Azonban ez a csökkenés a fogyasztói árakban alig mutatkozik meg. A KSH szerint az élelmiszerek fogyasztói árai tavalyhoz képest csak 0,4%-kal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (19,3%), a liszt (4,7%), a sajt (4,0%), valamint az étolaj (3,8%) ára. Drágult viszont a tojás (5,2%) és a házon kívüli étkezés (2,0%).