A Beva kártalanítja a Quaestor-károsultakat

Debrecen, 2015. március 29.
Quaestor-károsultak demonstrációja a debreceni Csapó utcában 2015. március 29-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2015. március 29. Quaestor-károsultak demonstrációja a debreceni Csapó utcában 2015. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit a Befektető-védelmi Alap, a Beva igazgatósága a jegybank kezdeményezésére pénteki ülésén döntött erről. A pontos részletekről nem döntöttek. 
Vágólapra másolva!

A Befektető-védelmi Alap (Beva) 2015. április 10-i igazgatósági ülésén megtárgyalta a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tapasztalt – s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálata által feltárt – visszaélés-sorozat befektető-védelmi következményeit.

Az igazgatóság – figyelembe véve a két független jogi szakvéleményt is – olyan döntést hozott, amely szerint a fiktív kötvénnyel rendelkező ügyfelekkel szemben fennáll a Beva kártalanítási kötelezettsége.

Pontos részleteket még nem tudhatnak a Quaestor-károsultak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A részletekről nem döntöttek

A Beva igazgatóságának pénteki döntése nem terjed ki a kártalanítás részleteire, tekintettel arra, hogy azokat a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását követően lesz lehetőség tisztázni. A szerződöttek számára kiemelkedő jelentőségű döntés nyomán az érintett ügyfeleknek nem keletkezik azonnali teendőjük.

A kártalanítási igények bejelentése a felszámolás elrendelése után, és a Beva erre vonatkozó felhívását követően lesz aktuális. A Beva ugyanakkor megtesz mindent azért, hogy a károsult ügyfelek a lehető leghamarabb hozzájussanak a kártalanítási összeghez.

Tarsoly felhívta Szijjártót

Mint arról korábban beszámoltunk, jelenleg sem a kincstárban, hanem egy kereskedelmi bankban parkoltatják azt a 3,8 milliárd forintot, amit a Magyar Nemzeti Kereskedőház a bedőlt Quaestornál vezetett számlájáról mentettek ki.

Időhiányra hivatkozva nem beszélt telefonon Tarsoly Csabával, a Quaestor vezetőjével Szijjártó Péter a cég bedőlését megelőzően – erről maga a külgazdasági és külügyminiszter számolt be a háttérbeszélgetésen. „Felhívott, és kért tőlem egy időpontot, mivel azonban nemcsak most, hanem akkor is elég feszített menetrend szerint éltem, jeleztem számára, hogy erre belátható időn belül nem tudok sort keríteni.”

Tarsoly Csaba, Quaestor-vezér már előzetesben van Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Maratoni tárgyalás volt

2015. március 9-én öncsődöt jelentett be a Quaestor Financial Hrurira Kft., amely a Quaestor-csoport tulajdonában áll. Egy nappal később a Quaestor-csoporthoz tartozó Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét részlegesen felfüggesztették.

Március 25-én, két napig tartó tárgyalás után elrendelték Tarsoly Csaba előzetes letartóztatását. Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem késlekedett az eljárással a Quaestor-ügyben – állította a Legfőbb Ügyészség.