Tovább vizsgálja Győr egymilliárdos Quaestor-betétjét az ügyészség

Borkai Zsolt Győr, 2014. december 20.
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Győr fideszes polgármestere beszédet mond a 3,2 milliárd forintból elkészült új győri uszoda, az Aqua Sport Központ átadási ünnepségén 2014. december 20-án.
MTI
Győr, 2014. december 20. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Győr fideszes polgármestere beszédet mond a 3,2 milliárd forintból elkészült új győri uszoda, az Aqua Sport Központ átadási ünnepségén 2014. december 20-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Tovább vizsgálja az ügyészség, fennáll-e a hanyag kezelés vétsége Győr önkormányzatánál, amely egymilliárd forint közpénzt helyezett el a Quaestornál.
Vágólapra másolva!

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség a hanyag kezelés gyanújának megállapítására a győri önkormányzat egymilliárdos Quaestor-befektetésével összefüggésben.

Egymilliárdot adtak oda

A győri önkormányzat idén január 16-án vásárolt államkötvényt a Quaestoron keresztül 999 987 373 forint értékben. A feljelentéseiről közismertté vált Tényi István ezért tett - utóbb az ügyészség által már feljelentésként értékelt - bejelentést a megyei főügyészségen.

Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere - egymilliárdot bíztak a Quaestorra Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Indoklása szerint a Quaestor tulajdonosai között offshore hátterűek is vannak, így az alaptörvény szerint központi költségvetésből nem lehetett volna szerződés alapján kifizetést, megbízást teljesíteni a cégnek. Továbbá a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint a vagyon hasznosítására szóló szerződés csak természetes személlyel vagy átlátható szervezettel köthető - emlékeztetett.

Lázár János is kitért rá

Szóba hozta a fideszes Borkai Zsolt vezette Győr befektetését szokásos csütörtöki tájékoztatóján Lázár János is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint - aki nem mondta ki Győr nevét - kockáztatta az adófizetők pénzét az az önkormányzat, amelyik egymilliárd forint körüli összeget tett a Quaestorba.

Lázár János miniszter is szóba hozta Győr egymilliárdos befektetését Forrás: MTI/Kovács Attila

Ha már név nélkül Lázár János úgyis szóba hozta, egy újságíró felvetette a város fideszes vezetésének felelősségét a Quaestor-ügyben. A miniszter szerint az önkormányzatok esetében azt kell vizsgálni, volt-e a befektetésre képviselő-testületi engedély.