Ezért kell még hatszázmillió iskolai testfelmérésre

testnevelés, tornaóra, diákok, iskola, kötelező a mindennapos testnevelés óra
Vágólapra másolva!
Az eddigi 2,2 milliárd forint támogatáshoz kap még 600 milliót a Magyar Diáksport Szövetség a Netfit iskolai testi állapotfelmérő rendszerre. A pénzre azért van szükség, mert sok iskolának több eszközcsomagra van szüksége, és sok pedagógus kimaradt a továbbképzésekből. A TASZ az Adatvédelmi Hatósághoz fordult a Netfit miatt, a Diáksport Szövetség szerint alaptalanul.
Vágólapra másolva!

600 millió forinttal emeli a kormány annak a projektnek a 2,2 milliárd forintos keretét, amiben a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az iskolások fizikai állapotát felmérő és nyilvántartó Netfit-rendszert létrehozta, derül ki a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból.

Eszközökre és továbbképzésre

A támogatás emelését már tavaly kérte a kormánytól az MDSZ, tudta meg az Origo Molnár Lászlótól, a szervezet szakmai igazgatójától. A projekt ugyan 2014 végén lezárult, de sok iskola jelezte, hogy szükségük lenne még eszközcsomagokra, ráadásul több ezer pedagógus is kimaradt a továbbképzésekből.

Őszre érhetnek az iskolákba

Az eszközök megvásárlására az MDSZ a közbeszerzést már kiírta, Molnár László szerint a csomagok idén ősszel juthatnak el az iskolákba. A most pluszban kapott 600 millió forintnak több mint a fele ezekre az eszközcsomagokra (amikben például hajlékonyságmérő, kézi szorítőerő-mérő, Netfit-könyv van) fog elmenni.

Egy csomag ára 70-80 ezer forint,

és körülbelül 3800-at fognak kiszállítani az iskoláknak.

Az új eszközcsomagok őszre érhetnek az iskolákba Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sok pedagógus kimaradt

A pénz maradék része pedagógus-továbbképzésre kell, tulajdonképpen ezen már túl is vannak, mondta el Molnár László. Tavaly év vége előtt 7000 pedagógust képeztek tovább, de nagyon sokan nem jeletkeztek, ezért több mint 1000 tanárnál erre utólag kellett sort keríteni.

Megaláztatások érik a gyerekeket?

A Netfit-rendszer miatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Adatvédelmi Hatósághoz fordult. A TASZ szerint ugyanis szülők és tanárok fordultak hozzájuk arra panaszkodva, hogy

megaláztatások érik a gyerekeket a Netfit alkalmazása során.

A TASZ arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja ki a jogsértést, és állítsa le a Netfit méréseket mindaddig, amíg nem biztosított, hogy a tanulók fizikai állapotának felmérése jogaik tiszteletben tartásával történik.

Az adatokat (mint például testsúly vagy hasi testzsír) kötelező egy központi adatbázisba feltölteni, elvileg csak azonosító számmal, a szülők azonban beleegyezhetnek a gyerek személyes adatainak hozzárendeléséhez is. A TASZ közleményében úgy fogalmazott: ismerve a hazai iskolai függőségi viszonyokat, nyilvánvaló, hogy a szülők így megadott hozzájárulása valójában nem önkéntes.

A TASZ szerint megaláztatások érik a gyerekeket a Netfit-rendszer használatával Forrás: Origo

Alapból anonim

Az MDSZ válasza szerint a Netfit során

az adatok feltöltése anomin módon történik,

így az nem esik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény hatálya alá. Az adatok névvel való rögzítéséhez az érintett kifejezett hozzájárulása szükséges, 16 évesnél fiatalabbak esetében a törvényes képviselőé. A Netfit mérési rendszer működtetése adatvédelmi szempontból jogszerűen, a tanulók személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartásával történik.

2014 őszén indult

A Netfit 2014 őszén indult (itt írtunk róla bővebben). A felmérés során megmérik a gyerekek testmagasságát, testtömegét, és a testösszetételüket is. A feladatok között van:

  • 15 vagy 20 méteres állóképességi ingafutás (választható).
  • Ütemezett hasprés.
  • Törzsemelés.
  • Ütemezett fekvőtámasz.
  • Helyből távolugrás.
  • Módosított ülésben előrenyúlás.
  • Kézi szorítóerő mérés.
Kézikönyv a Netfit alkalmazásához Forrás: diaksport.eu

A testnevelő tanárok egy része által használt Hungarofit módszer kidolgozója, Fehérné, dr. Mérey Ildikó az Origónak több kritikát fogalmazott meg a Netfittel kapcsolatban, az új módszer kidolgozói szerint viszont a Netfit sokkal jobb, és a gyerekek önértékelését sem veszélyezteti annyira, mint a korábban alkalmazott Hungarofit vagy Eurofit.