Már nyáron irigykedhetnek a szülők

Inkább a szex! Nem mondhatnánk, hogy Facebook-függő nemzet a magyar intim
Vágólapra másolva!
Hamarosan diákok tízezrei özönlenek a munkaerőpiacra. Munkavállalásukat rengeteg diákmunka-lehetőség segít és sok gyakornoki program is rendelkezésre áll. Mint ahogyan a felnőttek, a nyári diákmunkások is a fizetést említik a legfontosabbnak.
Vágólapra másolva!

A diákok is a legfőbb kritériumok között említették a jó fizetést, a szakmai kihívást, valamint a rugalmas munkaidőt. A tinik 80 százaléka emelte ki a pénzkereseti lehetőség fontosságát, amikor a diákmunka hasznáról kérdezték. A motivációkról, munkakedvről és szempontokról a Mind-Diák Szövetkezet több mint 8 ezer tanulót kérdezett meg.

Több lehet a pénzed, mint szüleidnek

A Mind-Diák Szövetkezet közleménye kiemeli, egy diákmunkás azonos bruttó bér mellett jobban kereshet, mint főállású kollégája,

mert bérét csak 16 százalékos szja-levonás terheli.

Ezzel pedig a munkaadók is jól járnak, hiszen a munkáltatói ráfordítás akár 30-40 százalékkal is kevesebb lehet, ami ösztönzőleg hathat a tanulók foglalkoztatására.

Egy-egy állásra több jelentkező is akad Forrás: Thinkstock

A megkérdezettek valamivel több, mint fele szakmai kihívást jelentő állást keres. A felmérésből az is kiderül, hogy nagyjából minden hatodik fiatal lehetőséget kap, hogy annál a cégnél folytathassa a munkát, ahol korábban diákként dolgozott.

A közösségi oldalakon nézelődnek

A diákok 70 százaléka a Facebookot használja álláskeresésre. Ezt követik a diákszövetkezetek weboldalai, valamint a különböző állásbörzék és karriernapok.

A Facebookon keresnek a legtöbben állást Forrás: Thinkstock

A diákmunkák népszerűségi versenyében továbbra is az adminisztratív munkák vezetnek, ezeket a gyakornoki, vagyis szakirányú tanulmányokat igénylő és a hostess munkakörök követik. A vidéki diákok többsége betanított és könnyű fizikai munkák vállal, Budapesten az irodai és gyakornoki munkakörök vezetnek.

– derül ki a közleményből.

A cégek jellemzően projekt- vagy kisegítő munkák során foglalkoztatják iskolaszövetkezeteken keresztül a tanulókat, hogy a felmerülő, rövidtávú kapacitáshiányokat pótolják.

A szülőknek tetszik

A szülők többsége szerint a diákmunka fontos, hiszen segíti gyermekét a munkatapasztalatok megszerzésében. A pénzt is jobban értékelik majd a srácok, mert látják, hogy a munkájukért mennyi bért kapnak. Valamint a határidők betartására is kényszerítik őket és ezek mind hozzájárulnak a majdani karrierjük elindításához - emelték ki a megkérdezett szülők.