Meghalt a leghíresebb magyar bankár

Lámfalussy Sándor központi szerepet játszott az euró megalkotásában
Vágólapra másolva!
Életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor. Kivételes képességű embertől búcsúzik a Magyar Nemzeti Bank és az európai pénzügyi világ - olvasható a jegybank közleményében. A Magyar Közgazdasági Társaság mély megrendüléssel fogadta a hírt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mély szomorúságának adott hangot.
Vágólapra másolva!

Életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor (Alexandre Lamfalussy) magyar származású, Belgiumban élő (belga állampolgárságú) közgazdász, bankár, az „euró atyja”. Halálhírét családja hétfőn közölte a belga hírügynökséggel.

Igazi európai polgár

A Magyar Nemzeti Bank közleménye kiemeli: Lámfalussy Sándor neve méltán az egyik legnagyobb a nemzetközi pénzügyi életben, hiszen szerteágazó munkássága és elért eredményei tiszteletet vívtak ki számára az egész világon. Egyszerre volt közgazdász, bankár és akadémikus, négygyermekes családapa, menekült és európai, magyar és belga. Emlékeztetnek arra: Lámfalussy Sándor az első igazi európai polgárok egyike volt, aki élete során mindvégig az egységes Európa megteremtésén munkálkodott. Egy teljességében megélt élet és egy példaértékű életmű ért most véget - mutat rá a jegybank közleménye.

Szerénység és tudás

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöke, Kovács Árpád kiemelte: Lámfalussy Sándor egész élete együttesen jelképezte a tudást, az emberséget és a szerénységet, az MKT megkeresi majd a módot arra, hogy az ismert, nemzetközileg is tisztelt közgazdász életműve előtt megfelelően tisztelegjen. Rámutatott: Lámfalussy Sándor gondolatai a monetáris politikáról, a költségvetésről, a gazdaság folyamatairól azt bizonyítják, hogy a tudás a szerénységgel párosulva nagyon jelentőset és maradandót képes alkotni.

Juncker barátjának nevezi

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kiemelkedő európainak és tehetséges közgazdásznak nevezte a magyar származású szakembert. "Szeretnék tisztelegni e megingathatatlan becsületű és meggyőződésű ember előtt, akinek intellektusát, szakértelmét és bölcsességét fájóan hiányolja mindenki, aki ismerte" - áll a luxemburgi politikus által kiadott kommünikében. Juncker a barátjának nevezi Lámfalussyt, s emlékeztet, hogy a közgazdászt az euró egyik atyjaként tartják számon, aki kikövezte az egységes valuta bevezetéséhez vezető utat.

1949-ben hagyta el Magyarországot

Az 1929. április 26-án Kapuváron született Lámfalussy Sándor 1949-ben hagyta el Magyarországot. 1949–1953 között a Leuveni Katolikus Egyetemen végezte közgazdasági tanulmányait, és szerzett 1953-ban közgazdasági diplomát. Alapító tagja volt a leuveni Mindszenty Diákotthonnak.

1953–1955-ig a Nuffield College (Oxford, Egyesült Királyság) kutató hallgatója volt, majd 1957-ben doktori fokozatot szerzett (D. Phil. Economics). 1961–1962 között az USA-ban, a Yale Egyetemen, majd 1965–1995 között a Leuveni Katolikus Egyetemen oktatott. 1997 óta a Leuveni Katolikus Egyetem Európa Tanulmányok Intézetét vezeti.

Lámfalussy Sándor központi szerepet játszott az euró megalkotásában Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az euró atyja

Életpályája során az elméleti, tudományos tevékenység mellett kezdettől fogva jelen van az aktív döntéshozói, szakértői elhivatottság is. 1955-től közgazdász és banki tanácsadó volt a Banque Bruxelles-nél, valamint 1965-től betöltötte a Banque de Bruxelles vezérigazgatói, majd a bank igazgatótanácsának elnöki tisztét. 1976-tól a jegybankok bankjának nevezett bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjánál dolgozott gazdasági tanácsadóként.

1981-től vezérigazgató-helyettes, majd 1985-től vezérigazgató lett; ezt a posztot 1993-ig töltötte be. Közben a Delors-bizottság tagjaként részt vett 1988–1989 között az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, majd az Európai Monetáris Intézet (az Európai Központi Bank elődje) elnökeként 1994. január 1-jétől 1997. június 30-ig ő felelt az euró bevezetésének előkészítéséért. 2000–2001 között az Európai Értékpapírpiacokat Szabályozó Bölcsek Tanácsa elnöke.