Nem ad haladékot Görögországnak az IMF

An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, Greece görög
An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Wednesday, April 9, 2014. Greece announced Wednesday it was returning to international bond markets for the first time in four years amid growing signs of confidence in the country at the forefront of the European debt crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Vágólapra másolva!
Nem kap haladékot Görögország, július 1-jéig muszáj fizetnie, különben hivatalosan is elindul az államcsőd – mondta Christine Lagarde, az IMF igazgatója.
Vágólapra másolva!

Christine Lagarde IMF-igazgató a luxemburgi pénzügyminiszterrel való találkozása után nyilatkozott a BBC-nek. Mint mondta, reméli, hogy Görögország július 1-jéig elfogadja a valutaalap feltételeit, azonban kitart amellett, hogy az ország nem kap több haladékot. Ha a hónap végéig nem kezdik meg a tartozásaik visszafizetését, nem kapnak további kölcsönöket, és az állam kénytelen lesz csődöt jelenteni.

Reformokat várnak

Nemrég Angela Merkel a Bundestagban azt mondta, még elképzelhetőnek tartja, hogy sikerül megállapodniuk a görögökkel. Görögországnak három hitelezővel kellene megállapodnia: az EU-val, az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal.

Merkel hozzátette: szeretné, ha Görögország bent maradna az eurózónában, de ez csak úgy lehetséges, ha a kormány reformokat (megszorító intézkedéseket) vezet be. Erre egyébként februárban már ígéretet tett Alekszisz Ciprasz kormánya, de a reformok végrehajtásával adósok maradtak.

Bankpánik jöhet

A BBC szerint három lehetőség várhat most Görögországra. Az első lehetséges forgatókönyv az államcsőd. Ha ez megtörténik, az Európai Központi Bank "kihúzza a dugót" a görög bankrendszerből, vagyis felfüggeszti a likviditási gondokkal küszködő görög bankok pénzelését. Ez rövidesen ahhoz vezetne, hogy a számlatulajdonosok megrohannák a bankokat, hogy kimenekítsék a pénzüket. Ezért az euró súlyos inflációját elkerülendő a többi tagállam kirakná Görögországot az eurózónából.

A második lehetőség az, hogy az utolsó pillanatban sikerül megegyezni a hitelezőkkel, és marad a görög euró. A BBC szerzője azt is elképzelhetőnek tartja, hogy, bár nem sikerül megegyezni, Görögország mégis kap valamilyen haladékot (ez a gyakorlatban az adósság részleges elengedését jelentené), és megtarthatja az eurót.