Bírósághoz fordultak Simicska Lajosék

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
A Közgép azt kérte, hogy a jogerős bírósági ítélet megszületéséig függesszék fel a céget a tenderekből kizáró határozatot.
Vágólapra másolva!

Belátható időn belül megnyílhatna a közbeszerzési pályázatok lehetősége a Közgép előtt, amennyiben a bíróság helyt adna a társaság kérésének, amelyben egyebek között azt kezdeményezi, hogy a jogerős bírósági ítélet megszületéséig függesszék fel a céget a tenderekből kizáró határozatot.

Simicska Lajosék fellebbeztek Fotó: Bielik István - Origo

Megsemmisítést kértek

A közbeszerezési pályázatoktól három évre eltiltó közigazgatási határozat végrehajtásának felfüggesztését kezdeményezte a Közgép Zrt. a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon - értesült a Világgazdaság.

Emellett a vállalkozás azt is kérelmezte, hogy az elsőfokú bíróság vizsgálja felül a korábbi közigazgatási határozatot, és semmisítse meg azt, mert megalapozatlannak, jogsértőnek találja.

Az M4-es autópálya építését leállítta a kormány Fotó: Bielik István - Origo

Hamis adat

Simicska Lajos cégét gyakorlatilag évekre partvonalon kívülre tette a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert elutasította a Közgép jogorvoslati kérelmét. A cég azt kifogásolta, hogy

hamis adat közlése miatt kizárták

a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztésére kiírt tenderből.

Ennek pedig nagyon komoly következményei vannak. A közbeszerzési törvény 56. paragrafusa szerint „az eljárásban nem lehet ajánlattevő, részvételre jelentkező, alvállalkozó, és nem vehet részt az alkalmasság igazolásában olyan gazdasági szereplő”, aki „korábbi – három évnél nem régebben lezárult – közbeszerzési eljárásban hamis adatot szolgáltatott, és ezért az eljárásból kizárták, vagy a hamis adat szolgáltatását jogerősen megállapították”.

154 millió forint

Mint arról az Origo is beszámolt, 154 millió forintot fizetett ki a Miniszterelnökség Simicska Lajos cégének júliusban egy, még novemberben megkötött keretszerződés alapján.